Monday, November 24, 2008

Drie vrouwen, oftewel: onder de vulkaan

"Stromboli" heet het boek van Fleur Bourgonje, waarin drie vrouwen tijdens hun verblijf op het gelijknamige eiland gevolgd worden. De eerste is een vluchteling uit Oost-Europa vlak na WO 2. Om uit het opvangkamp te ontsnappen trouwt ze tegen wil en dank met een arme visser en belandt in een ongelukkig huwelijk. Zij, met haar andere culturele achtergrond, kan nooit gelukkig worden met de eenvoudige visser.

De twee vrouw is de actrice Ingrid Bergman die met regisseur Rossellini in de jaren veertig afreist naar Stromboli om daar de gelijknamige film te draaien. Zij doorstaat, net als de eerste vrouw, veel ontberingen op het ruwe eiland, waar de lucht altijd vol lavadeeltjes is en de vulkaan elk moment tot uitbarsting kan komen. Des te zwaarder de ontberingen, des te echter de film is het motto van de neorealistische filmer Rossellini, die de plaatselijke bevolking in zijn film
veel ruimte geeft.

De derde hoofdfiguur is een vrouw uit onze tijd, die op het vulkaaneiland aan haar slechte huwelijk wil ontsnappen en een kortstondige heftige liefde met een Italiaanse kapitein meemaakt.

Voortdurend speelt in het boek de vulkaan op Stromboli een dreigende hoofdrol. In feite zijn alle mensen op het kale en vruchteloze eiland gedoemd. Slechts diegenen die het eiland weten te onvluchten hebben nog toekomstperpectief.
Het boek is sober geschreven, met ook aandacht voor het gedrag van vrouwen onderling.
De film "Stromboli" ga ik zeker een keer bekijken.

No comments: