Monday, November 10, 2008

The bothersome man

Laatst een fantastische DVD gezien: "The Bothersome Man" van Jens Lien.
Een man wordt in de "middle of nowhere" opgepikt door een bus die hem naar de beschaafde wereld brengt. De beschaafde wereld is in deze Noorse film ogenschijnlijk een kopie van onze wereld in het westen.

Toch is niet alles wat het lijkt. Achter de perfectie schuilt een grote leegte. De hoofdpersoon werkt op een groot en anoniem kantoor, waar iedereen de hele tijd naar elkaar lacht. Probeer echter geen dieper gesprek te aan te gaan, dan haakt men af.

Liefde en seks zijn in deze wereld steriel; de vrouwen geven alleen om een nieuwe keuken of badkamer. Alcohol heeft geen effect op de mens en het eten heeft geen smaak. Een keer probeert de hoofdpersoon met zijn vriendin te praten over een nachtmerrie die hij had, maar dat wordt snel afgekapt. Van rare verhalen is men in deze wereld niet gediend.

"The Bothersome Man" is een zwarte komedie. Als de hoofdpersoon zelfmoord probeert te plegen door onder de metro te springen mislukt het; maakt niet uit hoeveel treinstellen over hem heen walsen. Als hij bebloed bij z'n vriendin aankomt is haar enige vraag of hij nog wel bij het etentje die avond kan aanzitten.

Kortom: een verchrikkelijke wereld. Soms lijkt ie wel een beetje op de onze...

2 comments:

Marina Noordegraaf .... said...

Verschrikkelijk! Misschien had de hoofdpersoon meer indruk op zijn vriendin gemaakt als hij zijn verlangen op een iets directere manier kenbaar had gemaakt. Volgens mij is dat wat vaak mist in de wereld. We late elkaar via omwegen iets weten. We zijn lief voor anderen, niet omdat we het erg zouden vinden om onaardig tegen anderen te zijn, maar omdat we het erg zouden vinden als anderen onaardig tegen ons zijn....

Voer voor discussie hoe dan ook!
Thnx, Marina

joop said...

Met de vrouwen in deze film valt geen daadwerkelijk contact te krijgen. Zij komen "van een andere planeet".