Friday, August 22, 2008

Rockers UK

"Pop Britannia" is een 3-delige serie op BBC 2 over de rijke geschiedenis van de Engelse popmuziek. Wordt uitgezonden op zaterdag (morgen deel 2 over de sixties).
In de eerste aflevering waren de "oerrockers" uit Groot-Britannie te bewonderen. Namen als Bill Fury, Marty Wilde (ja, de vader van Kim), Bobby Steele, Terry Dene en Dick Pride passeerden de revue. Wie kent ze nog ?

Sommigen waren echt greasy en mean. Het is ook logisch dat ze een flinke impact hadden in 1956. Wat was er voor die tijd voor muziek ? Big bands, crooners en skiffle (muziek op zelf gefabriceerdfe instrumenten zoals wasborden). Opeens gebeurde er wat: "let's go wild over rock 'n roll". Dit alles natuurlijk onder invloed van Elvis. De bekendste rocker uit de UK was Cliff Richard, die in feite een pure imitator van de King was. Zelfde oogopslag, zelfde gebaren.

Binnen een paar jaar was het allemaal weer voorbij en namen de Beatles etc. het over. Toch bleven Amerikaanse rockers zoals Gene Vincent (in leren pak) en Eddie Cochran nog jaren toeren door Engeland, waar rock 'n roll in feite populairder was dan in de VS.
In feite zijn de Teddy Boys nooit weg geweest. Zoals was er begin jaren '80 nog een grote opleving van rockabillybands zoals The Blue Cats, de Straycats, Matchbox en de Polecats. En dan had je ook nog Shakin'Stevens die een popversie van rock 'n roll neerzette. Een soort plastic Elvis.

Ik ga toch eens op zoek naar een leuke compilatie van de eerste garde UK-rockers.

No comments: