Monday, August 18, 2008

De kloof

Int het onlangs gepubliceerde laatste onderzoek (uit 2006) van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) naar het geloof van de burger in de politiek komt een beeld naar voren van een steeds grotere kloof tussen "Den Haag" en de rest van Nederland.

"Politici beloven meer dan ze kunnen waarmaken" en "kamerlid word je eerder door politieke vrienden dan door bekwaamheid" zijn stellingen die door veel mensen worden onderschreven. Tot zo ver het imago van de politicus op Het Binnenhof. Of het ook echt zo is ?

De affaire Duyvendak is in elk geval niet bevorderlijk voor het aanzien van de politiek. Het is ook kenmerkend dat politici (m.u.v. minsters)na hun verblijf in de Tweede Kamer moeilijk ander werk kunnen vinden en langdurig wachtgeld opstrijken. Kennelijk zit er niemand op hun ervaring te wachten. De loodgieter is meer gewild dan de "backbencher" van de PvdA.

Ik vraag me wel eens af waarom men in "Den Haag" niet eens een gebaar van goodwill kan maken. Schaf die toekomstige btw-verhoging nu eens af zonder eindeloze discussies. Geef dat (tijdelijke) "kwartje van Kok" eens terug aan de burger.
Het budget van de missie is Uruzgan is al met zo'n 300 miljoen Euro overschreden; Balkenende zwijgt. De energieprijzen rijzen de pan uit, maar het kabinet hoor je niet over compensatie.

Populistische uitspraken ? Zeker. Maar je moet toch wat, wil je niet dat de Verdonks en de Wilders van dit land aan de macht komen. Wees ze een stapje voor door eens wat uit te delen i.p.v. alles duurder te (laten) maken.

No comments: