Ook in de bibliotheek Zuid-Kennemerland, waar ik werk, wordt onderzocht of er boetevrij lenen kan worden ingevoerd. Steeds meer bibliotheken zijn ons al voorgegaan: van Ammerzoden tot Rivierenland aan toe.
Het idee erachter is dat het betuttelend is voor de klanten en dat sommige leners niet over de capaciteiten beschikken om hun geleende materialen op tijd terug te brengen. De participatiesamenleving is voor sommigen moeilijk vol te houden en de boetes lopen flink op.
Zelf ben ik geen voorstander van het boetevrij uitlenen. ten eerste lever het ook geld op voor de bibliotheken, ten tweede blijven de boeken niet al te lang uitgeleend; een ander wil ze ook wel eens lenen tenslotte. Als er geen boetes meer geheven worden worden sommige klanten helemaal makkelijk met inleveren.
Daar komt bij dat je met de app heel makkelijk kunt verlengen. Als je kinderen hebt die ook lenen kun je die ook toevoegen bovendien.
Onze leners krijgen ook een mail als materialen bijna te laat zijn en op de uitleenbon staat de inleverdatum ook.
Een optie is om de abonnementsprijzen flink te verhogen en dat je dan altijd boetevrij kunt lenen. In Arnhem kost die optie van het "alles in 1 abonnement" maar liefst 70 Euro. Ik den dat dat geen goed idee is: door dat flinke bedrag schrik je heel wat potentiele leden af. Toch is dat wel een potentiele mogelijkheid als er het daarnaast mogelijk blijft om goedkopere abonnementen aan te bieden.
Kortom: bijna alles houden zoals het nu is. Als de lener oplet hoeft ie ook geen boetes te betalen, zo simpel is het. Verlengen is in principe ook altijd mogelijk tenslotte.
No comments:
Post a Comment