Tuesday, March 21, 2017

Nieuw record

In het tv-programma Andere Tijden was onlangs te zien hoe de stemcomputer (stem pc) een jaar of 8 geleden in de ban gedaan werd omdat hij gevoelig zou zijn voor hackers.


Tot die tijd werd het handige apparaat gebruikt om de stem uit te brengen en om de uitslag te bepalen aan de hand van het stemgedrag van de kiezers. Tot 21.00 stemmen en op 21.15 kwam het totaalresultaat het apparaat uitrollen. Klaar was kees.


Bij de afgelopen verkiezingen nam ik weer deel aan het stembureau en waren we klaar om 01.30, naar verschillende hertellingen. Dat was een nieuw record, qua laatheid. Niet dat de uitslag toen helemaal klopte (7 stemmen tekort), maar ok. Na 3 ronden tellen was elke teller murw geteld.


Dat is iets dat bij de stem pc niet voorkwam; de uitslag klopte altijd. Uitgesplitst per partij, lijsttrekker en de voorkeursstemmen. De stem pc zou gebruikt kunnen worden voor stemfraude, maar is het ooit gebeurd ? Misschien was het wel moeilijker dan gedacht. Maar ok, 100% safe was het niet. Maar hoe betrouwbaar is het tellen tot diep in de nacht op het stembureau ? Als elk stembureau in het land een tekort van 7 stemmen zou hebben dan is het resultaat ook niet compleet eerlijk.


Ik stel voor een "pc" te ontwikkelen zonder digitale verbindingen, een zgn. Stand Alone. Een verarmde stemmachine, zeg maar. Ook dan komt er eind van de dag een rolletje papier met de uitslag uitrollen, en die wordt dan door de voorzitter doorgebeld aan het gemeentehuis. De Stand Alone valt niet te hacken, want is niet digitaal.


Niet zo snel als digitaal en modern als de Stem-PC, maar wel een stuk efficienter dan het tellen met de hand. Ook een stuk handiger dan die grote stembiljetten. En veel milieuvriendelijker. En mensvriendelijker, want ook geen kans op "uitvouwarm".

No comments: