Saturday, March 4, 2017

Daar is hij weer

Zag onlangs een foto van een jonge vrouw op haar hurken op de bank in "The Oval Office" van het witte Huis. Zo te zien vermaakte zij de omringende regeringsfunctionarissen. Trump zal er ook wel bij gestaan hebben.


Dit hele beeld zegt al genoeg over wie er aan de macht zijn in Amerika: gangsters. Een president die onwaardig is en als een idioot loopt te twitteren, in plaats van met rust en overzicht te regeren.
De paralellen met Hitler zijn frappant.


Ook hij kwam  legaal aan de macht en sloeg toe met het "Ermachtigungsgesetz" (Noodwet) na de Rijksdagbrand. Die gaf hem ruime bevoegdheden om de Reichstag uit te schakelen en opponenten (socialisten, communisten, conservatieven) in het concentratiekamp te gooien.


Zover is het nog niet. Maar we kunnen niet ontkennen dat Trump opmerkelijke gelijkenissen toont met als heersers als Poetin, Erdogan, Orban (Hongarije) en Duterte op de Filippijnen.


Hoe ontwikkelen fascistische regimes zich ? Het begint ermee dat zij eenzijdig de regels aanpassen, zoals de republikeinen nu al doen. Ze veranderen de regels voor kiezersregistratie, ten koste van armen, gekleurden en jongeren. Zo verwerven ze al een groter electoraat.


Het wachten is op een aanslag a la de Reichstagbrand om de onderdrukking verder uit te breiden via noodverordeningen en zo de regeringsbevoegdheden uit te breiden.
Nu kan je zeggen: de VS hebben een goede rechtsstaat met rechtbanken die hun veto over bepaalde plannen van Trump te blokkeren.


Maar als er een noodtoestand wordt uitgeroepen, worden de rechtbanken gewoon buitenspel gezet.
Zo ging het in Nazi-Duitsland ook. Objectieve rechtbanken werden omgevormd door medewerkers van Hitler, net zoals het recht zelf.


1 comment:

Anonymous said...

Goed gezien.