Friday, January 27, 2017

Te gebruiken tot

Weet jij het verschil tussen""te gebruikern tot" en "tenminste houdbaar tot en met" op verpakkingen van verswaren ? Nee, dan ben jij de enige niet. Veel Nederlandse consumenten snappen het verschil ook niet en gooien daarom vers eten ten onrechte weg als ze vrezen dat de uiterste datum verlopen is.. Een grote verspilling dus.


Nu ben ik sowieso de mening toegedaan dat je die houdbaarheidsdata wat ruimer moet nemen. Een dag later (vlees), of zelfs een paar dagen later (groente) eten kan echt geen kwaad. Heerlijk: verlepte sla op zijn tijd is best te pruimen..
Uit kerstpakketten afkomstige vage sausjes, crackers en ander voedsel van jaren geleden staan nog steeds in de kast. Wie weet: die woksaus uit 2014 toch maar eens in de glasbak gooien ?


Bij Vomar mocht er geen groente en vlees meer verkocht worden op de uiterste houdbaarheidsdatum. Wat eind van de dag niet verkocht was werd in de vuilcontainer gedumpt. Voedselbanken wilden het graag hebben om uit te delen, maar daar begon Vomar niet aan. Tegenwoordig zie ik weer wat afgeprijsde groeten in het schap, zowaar.


In de gemeente Alkmaar ondertussen wordt je het niet makkelijker gemaakt met het storten van het plastic en blik bij elkaar. De beweegbare klep is zo smal geworden dat de helft weer op straat terecht komt als je het in de ondergrondse container wil droppen. Voorheen stond er een bovengrondse container waarin je met gemak je volle vuilniszak in 1 keer kon leeg gooien.


Zal ik het blik en plastic dan maar weer in een vuilniszak bij het overige vuil deponeren ? Ik word het een beetje zat om elke keer plakkerige handen op te lopen.
Temeer als je verhalen hoort dat het bij de verbrandingsoven toch weer allemaal bij elkaar gegooid wordt.
   

Wednesday, January 18, 2017

Tata

Ik heb het op deze plaats eerder over het schaaktoernooi van Tata in Wijk aan Zee gehad, maar het blijft een uniek event.


In de Telegraaf reppen ze over "het troosteloze Wijk aan Zee in de winter." Maar ik vind het bijzonder sfeervol daar. Alleen al het lekker rustig op een koude en zonnige januaridag daar rondwandelen is een genoegen. Als zwemt Magnus Carlsen daar alleen in de zomer.


Vorig jaar heb ik overgeslagen, dit jaar was de herkansing. Er is niet veel veranderd, alleen het getekende achtergronddecor. Te zien de haven van IJmuiden, met op de beide pieren een gigantische toren als schaakstuk.


De analyses waren dit jaar in de kantine van revalidatiecentrum Heliomare. Dat was geen succes: eerste door het oude gebouw een lange gang door, het ziekenhuisgevoel versterkend. Dan ben je in de kantine. Daar was de analist van dienst de oude Ree, die de partijen van de grootmeesters op een saaie toon/manier ontleedde.


In het verleden werd dat mede gedaan door een heel grappige man (ben zijn naam vergeten), die de hele zaal op sleeptouw nam. Hans Bohm was ook een keer analist. Beide waren een stuk bedrevenerr dan Ree.


Toen vond het ook nog plaats in een partytent op het weiland in Wijk aan Zee. Daar stond ook een goede bar en kon je nog een biertje kopen. Nou, een pilsje was er zeker niet in Heliomare en ik werd triest van de entourage: oud en sfeerloos. 


Maar enfin: het schaaktoernooi zelf was weer klasse.

Thursday, January 12, 2017

Too future for you ?

De "Back to the future"film-trilogie vind ik zeer vermakelijk: veel vaart en humor. En ja, dat tijdreizen blijft fascinerend. Vroeger, toen ik nog veel SF las, vond ik de verhalen over tijdmachines altijd geweldig. Mooi is H.G.Well's "The Time Machine" (ook als film).


Ik zal hier nu niet uitweiden over de consequenties die het kan hebben om terug te keren in het verleden en daar dan bepaalde daden te verrichten die enorme consequenties voor de toekomst kunnen hebben (wat te denken van een moord op Hitler in 1933 ?).


Nee, het gaat me nu meer om hoe de toekomst (dus anno 2017) voorspeld werd door futurologen. De tweelingbroers Das tekenden in het verleden die toekomst. De auto's die zij toen ontwierpen werden afgekeurd als "ongeloofwaardig" en werden niet gepubliceerd. Zij tekenden in de jaren '60 al modellen als de Smart en de A-Mercedes.


Knap bedacht dus. Die super gestroomlijnde auto's zoals toen algemeen verbeeld als "anno 2000" zijn er alleen nog als conceptmodellen (Renault Airdream bijvoorbeeld).
De Dassen hadden ook een scherpe kijk op het Amsterdan van nu. In 1987 voorzagen zij al de hoge uitkijktoren aan het IJ, de kantoren in Sloterdijk, het Muziektheater en de Nederlandsche Bank.


De vliegende auto's uit "Back to the future" zijn er helaas nog niet, maar drones vliegen nu overal rond. Lijkt me een kwestie van tijd dus voor de zweefauto.
En Chriet Titulaer (de man die door zijn snorloze kabouterbaard ook wel de man met het omgekeerde hoofd werd genoemd) liep in de jaren '80 met zijn pratende robot Topo al door zijn woonwijk. Tegenwoordig hebben alleenstaande ouderen een pratende robot op de koffie.


Ok, de tijdmachine bestaat (helaas ?) nog niet, maar de vrouwelijke politieagenten uit Back to the future zijn al realiteit. Maar ze zijn helaas niet zo sexy als in die films.

Wednesday, January 4, 2017

Verkeershufters

Terwijl het diplomatenkorps in Den Haag, tot ergernis van velen en de regering, kan doen en laten wat ze wil (fout parkeren, door rood rijden) loopt de ergernis over het gedrag van andere weggebruikers steeds meer op. 


Als je tenminste de Telegraaf mag geloven. Op hun website staan vele filmpjes van wegmisbruikers online.Nu het zo goedkoop geworden is om een webcam te kopen is het gebruik ervan enorm toegenomen. En iedereen kan zijn filmpjes van een verkeershufter uploaden.


Persoonlijk vind ik het hufterige gedrag in de praktijk nogal meevallen. Wel veel dom gedrag overigens: wachten voor een rotonde terwijl er niets aankomt, fietsers voorrang geven die het niet hebben en op de linkerstrook blijven hangen. bijvoorbeeld.
.
Wel hufterig is er snel voor willen glippen, geen voorrang verlenen en door rood rijden. Enfin: je ziet de voorbeelden elke week bij "Wegmisbruikers."De  politie is meestal in geen velden op wegen te bekennen en er gaan steeds meer stemmen op die pleiten voor meer handhaving.


Is te snel rijden ook hufterig gedrag ? Ja, dat doe ik ook regelmatig (buiten de bebouwde kom). Controles lijken er wel bijna niet meer te zijn. Vroeger had ik per jaar zeker 1 boete. Wat dat betreft: houden zo. Die 10 of 20 km te hard doet er namelijk ook niet zo veel toe.


Wil je vreselijk wangedrag en domheid in het verkeer zien ? Kijk dan eens naar webcam-opnames van dodelijke ongelukken op internet. Als je dat ziet, dan durf je bijna niet meer zelf te rijden. Vooral in Rusland zie je meest afgrijselijke crashes op film..
Maar ja: daar is het echt het wilde westen: fatale inhaalacties, keren midden op de weg en met 110 km/u (binnen de bebouwde kom) door groen rijden. Als er dan net eentje door rood rijdt is het drama compleet.


Zo ver is het gelukkig in Nederland nog niet...