Thursday, December 8, 2016

Versplintering

Al vrij snel na het onzinnige Oekraine-referendum zijn de initiatiefnemers al weer verdeeld en is het ieder voor zich bij de komende Kamer-verkiezingen. Baudet, Roos en Dijkgraaf gaan hun eigen weg.. En zo valt het Geen Stijl zooitje alweer uit elkaar.


Waar het idee vandaan komt dat zij ieder minstens een zetel denken te kunnen veroveren is me een raadsel. Maar des te beter: ik zit niet te wachten op zo'n grote rechts populistische partij.
We hebben nu al verschillende splinters van de PVV in de kamer en Monasch (ex PvdA) denkt ook een kans te maken. En wat zal DENK gaan doen in maart ?


Op dit moment zijn er in Nederland al 63 partijen bij het Centraal Stembureau geregistreerd. Monasch met "Nieuwe Wegen"zit daar nog geeneens bij.  


Enfin: op 30 januari dienen alle partijen hun kandidatenlijst in te dienen, tegelijk met een waarborg van 11.000,- en 580 handtekeningen..Uit alle 20 kieskringen moeten tenminste 30 kiezers naar hun eigen gemeentehuis om hun steun te verklaren aan de nieuwe partij.


Tja, het is ook onvermijdelijk dat er veel protestpartijen bijkomen, vele kiezers voelen zich niet gehoord in Den Haag. In Duitsland heb je ook de Alternativen fur Deutschaland en in Frankrijk het Front National. En wij hadden al de PVV. Het zijn voor een groot deel partijen met een rechtse signatuur, een Links Volksfront ligt misschien in een verre toekomst te broeden.


Ik verwacht overigens niet dat Baudet, Roos en Dijkgraaf blijvertjes zijn, als ze al gekozen worden.
Dat wil zeggen: als ze ieder voor zich gaan. gezamenlijk zouden ze nog groot kunnen worden.
Maar ja: zo slim zijn die mannen niet. Het is net als bij de LPF: verdeeldheid alom. Allemaal grote egootjes voor zich, 
 

No comments: