Tuesday, November 15, 2016

Im Fuhrerbunker

Het ligt, 70 jaar naar de ineenstorting van het Derde Rijk nog steeds gevoelig in Duitsland: de herinneringen aan de nazi-tijd. En misschien ook wel begrijpelijk: niemand wil beschuldigd worden van verheerlijking van Hitler.

Na de sloop van de Reichskanzlei na de oorlog is er, na het Reichsluftfahrtmuseum, in feite niets overgebleven dan wat stenen restanten van het Reichsicherheitshauptamt (RSHA). Daar is wel een interessante expositie over de nazi-terreur opgezet. Maar that's it in grote lijnen.

Twee ondernemers hebben nu een gewaagde stap gezet: zij hebben het interieur van Hitlers'bunker bij de Reichskanzlei in Berlijn nagebouwd. Het is een exacte kopie van het vertrek waar Hitler door eigen hand de dood vond. De staartklok, het portret van koning Frederik de Grote, ouderwetse brandblusser, een zuurstoffles en een achtergebleven boek..

Er om heen: foto's van Churchill die na de capitulatie met zijn kont op Hitler's bureau zit en een filmpje van de zes kinderen van Goebbels die door vergiftiging door pa en ma de dood vonden.
Verder is er niet veel commentaar toegevoegd.

De Fuhrer was niet meer in zijn beste doen in die laatste dagen. Zijn secretaresse Traudl Junge trof hem eens huilend achter zijn bureau aan en zijn kleding zat in die laatste dagen onder de eetvlekken.
Kortom: verlies van decorum. En ook veel militairen praatten gewoon door terwijl Hitler langs hen liep. Dat was voorheen ondenkbaar.

En zo was de citkel voor Adolf compleet Zijn carriere. begonnen op kleine huurkamertjes, via de Reichskanzlei en de Berghof, naar de bedompte Fuhrerbunker onder de grond. Met een kantoor van enkele vierkante meters.


 
 

No comments: