Thursday, November 24, 2016

Fundatie

De Fundatie in Zwolle is een prachtig museum in Zwolle. Het is het oude paleis van Justitie. Bovenop een grote witte koepel, met daarop een enorme gouden duif. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je bent echt razend snel boven met de doorzichtige lift in de doorzichtige schacht.


We bezochten de expositie "Portretten", met vele en de meest uiteenlopende portretten in de ruime zin van het woord. Dus geen saaie opsomming van koppen, maar velerlei werken die je onder het thema kan rangschikken. Echt de moeite waard (zie de website). Op de bovenste etage hangt permanent een woest, enorm groot werk van Jan Cremer uit 1960. Een werk dat iedereen kan maken, met grote klodders verf. Hij heeft zich lekker uitgeleefd.


Daarna even de stad in langs het bolwerk lopend.. Een bolwerk zoals we dat ook uit Alkmaar en Haarlem kennen, gelegen aan een wijds water. Het centrum is leuk om te zien, met veel historische gebouwen uit de 17e eeuw. En een bibliotheek die in de jaren 70/80 is blijven hangen qua inrichting. Het zit samen met het stadshuis in een pand en straalt vanaf de buitenkant al ontoegankelijkheid uit.


Het is een leuk stadje, met een vrij klein centrum en een provinciaal sfeertje. Het is toch geen Groningen, Nijmegen of Arnhem. Maar ja, dat is misschien dan ook wel weer de charme.






3 comments:

lidia said...

Ik was vandaag in de Fundatie, mooie expo, maar druk! En inderdaad een prachtig museum. Een gouden greep om dat ei erbovenop te zetten, het is zo surrealistisch!

Anonymous said...

Aliens.��

Anonymous said...

enne, in goed gezelschap wordt zo'n stedentrip altijd een succes