Friday, July 31, 2015

De volgende stap ?

De paralellen zijn talrijk tussen de misdaden van de nazi's en IS. Hoeveel Russische krijgsgevangenen zijn er in WO 2 niet door de Duitsers vermoord ? Hetzelfde gebeurt nu met gevangen genomen Irakese militairen.


Bij de naz's begonnen het met executies van joden, communisten, partizanen en intelectuelen in de open lucht.  Een bloederig proces, uitgevoerd door de zogenaamde Einsatzgruppen. Daarbij kwam veel drank bij kijken, anders was het "werk" niet vol te houden.


Dat kon anders: vergassen. Allemaal niet zo bloederig tenminste. De industriele holocaust was geboren. Nog nooit in de menselijke geschiedenis werd er op zo'n efficiente manier gemoord. Zo was het door de daders makkelijk vol te houden.


Ik vraag me af: zou dat ook de volgende stap van IS kunnen zijn ? Al het bloederige moorden lijkt me op een gegeven moment ook niet meer vol te houden voor die arme IS strijders..En ja, en zo kan de geschiedenis zich zomaar herhalen.



1 comment:

Anonymous said...

Efficiƫntie en organisatie lijkt meer een eigenschap van Duitsers, Japanners en Amerikanen.
De zwakte van de tegenstanders van IS bepalen voor een deel hun succes. Irak is een falende staat na de invasie door de VS en bondgenoten. Zolang er verdeeldheid is tussen Shiieten en Soenieten zal er een vruchtbare bodem voor IS zijn. Misschien zijn plaatjes van gaskamers met een IS vlag wel een middel om de verdeeldheid in de Arabische wereld voor een tijdje op te schorten.