Thursday, August 6, 2015

Sterhuisconstructie

Werk tegenwoordig elke maandag (en eens in twee weken op vrijdag) in de Bibliotheek Uitgeest.
Van 15.30 tot 18.30; slechts 3 uurtjes, maar wel lekker dichtbij (12 km). Als ik dat vergelijk met de bieb in Hillegom (45 km) is het wel heel voordelig qua reistijd.


Het is vanwege bezuinigingen onzeker wat er met deze vestiging gaat gebeuren. De opties zijn dat het v.a.2016 gerund gaat worden door vrijwilligers, uitbesteed wordt (met minder deskundigheid in huis) of dat er een doorstar plaats vindt.


Vroeger was Uitgeest 5 dagen in de week open, op maandag zelfs tot 20.30. Nu is het filiaal 3 dagen open, van 13.30 tot 18, maar dan wel de eerste uren "onbemand." (Er zit dan wel een collega achter de schermen voor noodgevallen). Alleen met technische storingen mogen de klanten bellen, dat leidt wel eens tot onbegrip als de klant bepaalde andere vragen heeft.


En ja: fijn dat Uitgeest in ieder geval nog open is, maar een "volledige: bibliotheek kun je het niet meer noemen. Qua kranten ligt alleen de Telegraaf er nog, de andere abonnementen zijn opgezegd. En dat geldt ook voor veel tijdschriften (waaronder de Moto 73 !) .


Zo is het goed duidelijk waartoe de bezuinigingen op de bieb leiden. Persoonlijk zal ik het nooit kunnen begrijpen wat een gemeente/wethouder bezielt om een bibliotheek (de enige in het dorp) te sluiten. Behalve het lenen van boeken is het ook een ontmoetingsplaats voor velen en kunnen niet-leden er ook ten alle tijden terecht.


  

No comments: