Thursday, June 4, 2015

Robotgevoelig

Als je leest wat de nieuwe generatie robots al kunnen en hoeveel banen er daardoor al verloren gegaan zijn, dan realiseer je je dat het basisinkomen er toch echt moet komen.


Alleen in Nederland zijn de afgelopen 5 jaar al zo'n 154.000 banen verdwenen van mensen die "robotgevoelig" werken verrichten, zoals inpakkers. In het enorme Amazon.com distributiecentrum in de VS leren tientallen robots elkaar te ontwijken. Ze rijden zelf naar de accu-oplader als ze merken dat ze uitgeput raken. Het koffie-apparaat blijft ongebruikt.


Door de opkomst van de robots is rond 47% van alle Amerikaanse banen al in gevaar, waarschuwden
onderzoekers van de Britse universiteit in Oxford. En de nieuwe generatie robots leert iedere seconde, praat terug en beslist zelf. Goedkopere varianten lopen in Japanse huishoudens en bejaardenhuizen (tillen !) rond.


En ook in de landbouw verdwijnen miljoenen banen, omdat robots in kassen tot op de millimeter nauwkeurig zaaien en dankzij sensors kunnen aanvoelen welke gewassen geoogst moeten worden en welke moeten rijpen.


En is het eigenlijk erg, dat al dat klote werk verdwijnt ? Kan de mensheid eindelijk eens genieten, met een basisinkomen dat elke maand op de bank wordt gestort. Kunnen er meer creatieve ideeen uitgevoerd worden en is er meer tijd voor elkaar.


En voor chauffeurs die denken de robotdans te kunnen ontspringen is er ook slecht nieuws: binnen 20 jaar rijden de eerste onbemande auto's rond, zo is de verwachting... 

2 comments:

Anonymous said...

Wat dacht je van een hybride brein in 2030?
http://www.nu.nl/internet/4062500/google-futurist-voorspelt-hybride-brein-met-cloudverbinding-in-2030.html

Anonymous said...

ik durf wel een wedje met je aan, dat dat veel en veel sneller zal gaan