Tuesday, February 24, 2015

Het Nieuwe Leren

Veel oudere stembureauleden voor de dubbele verkiezingen voor de Provinicale Staten (PS) en Waterschapsverkiezingen van 18 maart haken af, vernam ik van een ingewijdene. Oorzaken: E-learning  (om de procedures goed te kennen/herhalen) en het uren lang stembiljetten tellen ivm het afschaffen van de stemcomputer. Door het dubbele stemmen komen er zelfs dubbele ploegen extra tellers na 21.00.


Mensen die al wat ouder zijn en al jaren lang lid van een stembureau, zijn vaker digibeet en kunnen het E-leren niet opbrengen. an de ene kant goed om alle theorie goed te kennen, aan de andere kant vreemd dat mensen die al jaren op het stembureau zitten nu opeens allerlei vragen in een toets moeten beantwoorden. Vragen waarop ze het antwoord al lang weten.


Was misschien beter geweest om de toets verplicht te stellen voor uitsluitend nieuwe stembureauleden. Aan de andere kant: ik wist ook niet alle antwoorden. Sommige vragen zijn echter zo knullig verbeeld in filmpjes dat het onbedoeld komisch wordt.


Zo wordt bijvoorbeeld het stembureau al om 20.45 gesloten (moet open blijven tot 2100), mag een moeder met een klein kind op de arm niet samen een stem uitbrengen in het stemhok en worden de stembiljetten van zowel de PS als het Waterschap door elkaar gegooid bij het tellen.


En ok: de vergoeding is 150 Euro en dat is een mooi bedrag. Maar als je kijkt hoeveel uur je ervoor aan de slag bent ? En daar komt nu ook nog eens 2 tot 4 uur voor de E-learning bij.
Maar ja: ik zal er toch weer zijn !




 

3 comments:

HSD said...

Wie er sowieso op het belachelijke idee is gekomen om dubbel te stemmen, maakt het voor de toch al niet gemotiveerde stemmer alleen nog meer belemmerend.
Persoonlijk vind ik de senaat een verouderd systeem, wat volgevreten veteranen die op een namiddag nog even de 2e kamer controleren.
Tijd voor hervorming!

joop said...

Ja, dat dubbele stemmen slaat nergens op. Eerst probeerden de Waterschappen het met schriftelijk stemmen, maar daar was blijkbaar weinig animo voor. Ik bedoel: het waterschap ! Bij wie leeft dat nou ?

De Senaat ben ik zeker wel voor. Het is goed dat de wetten die soms door de Tweede Kamer gejast worden in de waan van de dag nog eens extra getoetst worden.

Bovendien vind ik een tussentijdse (eventuele) correctie/evaluatie van het zittende kabinet ook wel nuttig.

Anonymous said...

Voor de politieke junk: http://stukroodvlees.nl