Tuesday, February 17, 2015

The Men Machines

Fascinerend, die optredens van Krafwerk onlangs (ook in Paradiso). Vier mannen van middelbare leeftijd, elk achter zijn eigen computer.  Weinig aan te zien, maar achter Kraftwerk zijn de beelden fascinerend  (vooral voor  de concertbezoekers met een 3 D brilletje op). Het filmpje van de Trans Europe Express (TEE) bijvoorbeeld. Je ziet de trein in een film door Europa razen en er is ook een hypnotiserende animatie van gemaakt.


Afgelopen zondag was er op de BRT een interessante docu over de Duitse "band" te zien. met interessante interviews met popschrijver/journalist Paul Morley. Zijn artikelen in de NME verslond ik vroeger. En ja: zijn bewering dat Krafwerk meer invloedrijk was dan de Beatles kan ik beamen.


Zij zijn in feite de uitvinders van Techno. Zonder Kraftwerk was die dansmuziek er nooit geweest.
En het doet er niet toe dat alleen Ralf Hutter nog over is van de originele bezetting, nadat mede- oprichter Florian Schneider in 2008 de band verlaten heeft. De leden zijn inwisselbaar.
Je vraagt je überhaupt af wie die muziek in Krafwerk nu speelt of schrijft. Zijn het de robots (die ze ook op het podium gebruiken), de computers of de mensen ? Dat is het fascinerende van de "groep."


Ja, het is jammer dat Kraftwerk al zeker 10 jaar niets nieuws geproduceerd  heeft. Zouden ze het nog kunnen überhaupt ? Enfin, we hebben nu Daft Punk gelukkig.     

1 comment:

Anonymous said...

J, zeg eens eerlijk, is het nou Krafwerk of Kraftwerk...