Tuesday, August 5, 2014

Koppelverkoop


Met bussen tegelijk kwamen de Duitse toeristen vroeger naar Schoorl op vakantie. Natuurlijk hadden al die toeristen een slaapplaats nodig. De Schoorlse bevolking was maar al te bereidwillig om een kamer met ontbijt te verhuren.


Mijn moeder verhuurde ook, het was een leuke bijverdienste. We hebbenn heel wat gasten thuis te logeren gehad en mijn moeder en pleegvader hebben er nog leuke contacten aan over gehouden. Meestal liep het op rolletjes, maar sommigen  aten een frikandel speciaal of een berenhap in bed, met al gevolgen van dien. Dus alle lakens onder smeurie.


Ook merkwaardig: gasten die de hele dag met mooi weer op de kamer bleven, ipv erop uit te trekken naar de kust of duinen. Er kwam ook nog een keer een Duitse Stalingrad veteraan de kamer bekijken, maar die liep al mopperend al weer snel de deur uit: geen doen die trap naar de eerste etage !
En ja: onze eenvoudig nieuwbouwhuis uit 1965 had nog niet die gemakken die tegenwoordig normaal zijn, zoals een tweede toilet boven of meer stopcontacten.


Enfin: de plaatselijke VVV was de grote bemiddelaar in de kamerverhuur aan badgasten en bepaalde voor een groot deel ook de prijzen voor een logies met ontbijt (prijzen die sommige verhuurders te laag achtten). Vaak was het enorm druk in het kleine kantoortje aan de Duivoetweg (bij het Klimduin) en stond er een rij tot buiten.


En kijk nu eens: het VVV bestaat (bijna) niet meer. Het pand in Schoorl is jaren geleden verhuurd aan een ander winkel en de VVV Bergen heeft sinds kort ook de poorten gesloten. Alles is immers digitaal ? Dan heb je geen VVV meer nodig. Denken de gemeentes.


Maar het lijkt me dat persoonlijk advies/verkoop nog altijd het nodige financieel kan opleveren en toeristen op ideeen kan brengen. Wij van de bieb doen dat namelijk ook: verkopen. Ondanks een mooie website etc. 

1 comment:

Anonymous said...

Alles draait om geld. De beleidmakers kijken vooral naar efficiƫntie. Nog even en we weten niet beter. Hoeven we niet meer in de rij te staan en kunnen we de tijd aan andere dingen besteden. Dat is de nieuwe tijd.