Tuesday, September 24, 2013

Locomotive breath

De locomotief van de 1200 serie, gebouwd v.a 1953, rijdt, ongelooflijk genoeg, nog steeds voor de NS naar Oost-Europa. Sommige hebben er zelfs al zo'n 11.000.000 km opzitten. Vergelijk dat eens met het wanproduct uit Italie: de Fyra.

Maar ja: in de 'jaren 50 en '60 beschikten we nog over de fabriek "Werkspoor NV", hofleverancier van de NS. Helaas later opgeheven omdat ze de concurrentie met het buitenland niet meer aankon.
In landen als Duitsland en Frankrijk steunde de regeringen gelijksoortige fabrieken flink, in Nederland werd door de overheid de hand op de knip gehouden.

Dit alles was te zien in "Andere tijden" van afgelopen zondag. Hierin bleek ook dat Nederland meer heil zag in de
dienstenindustrie, zoals banken, verzekerings en luchtvaartmaatschappijen etc. En dan hebben we het nog niet over de latere internetbubble (al la Worldonline).

Fokker werd verkwanseld, evenals DAF en de Ford-fabriek in Amsterdam. Gelukkig bleef DAF trucks wel overeind (en met succes). Je ziet wat nu de gevolgen zijn: Nederland kan zelf geen trein, auto en vliegtuig meer bouwen. In dat opzicht zijn we geheel afhankelijk van buitenlandse fabrikanten als Ansaldo Breda geworden..

Tuesday, September 17, 2013

Nieuwe tieten

Zo luidt de titel van een nieuwe Nederlandse film die in premiere gaat op het 33e Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht. In tegenstelling tot je zou verwachten geen ranzige film, maar een verhaal over een vrouw die preventief haar borsten wil laten verwijderen ivm met een erfelijk kankergen. Maar waarom "Nieuwe tieten" en geen "Nieuwe borsten" ? Tja, dat eerste klinkt natuurlijk veel smakelijker.

Hoofdthema op het NFF is "naakt". En daar hebben we genoeg Nederlandse films over. Vreemd genoeg ontbreekt dan wel weer "Naakt over de schutting". Aan de andere kant moeten we dat "naakt" ook weer niet letterlijk nemen, want het gaat ook over "jezelf bloot geven".

Er was een tijd dat er in elke Hollandse film wel ("funtioneel" ?) naakt te aanschouwen was. En geef toe: een beetje bloot is ook wel prettig natuurlijk. Afgelopen weekend was een uitgehongerde Halina Reijn nog naakt op tv te bewonderen in de film "Isabella".

Wie kent overigens nog "Shabondama elegy" (1989) met Tom Hofmann nog herinneren ? Hoffmann geeft zich in deze film over aan een relatie met een Japanse, waarin expliciete staaltjes van fellatio en anale seks. Naar het schijnt had zijn Japanse tegenspeelster vooral moeite met de dialogen...

De Nederlandse klassiekers op "naaktgebied" blijven natuurlijk "Blue movie" (seks in de lift in de Bijlmer) en Turks fruit" (penis vast in rits). En zullen we Sylvia Kristel met haar "Emanuelle" reeks ook meerekenen ? In elk geval wordt in Utrecht een ode aan haar gebracht.

Wednesday, September 11, 2013

Herfst, nakend

Eindelijk verlost
van de frivole zomer
met zijn schijngestalten
en luchkastelen, fonkelend
in het valse licht
van loze verwachtingen,
heradem ik bij de komst
van het najaar, koel
als je handen om mijn gezicht,
grijs en zachtmoedig als je ogen
in de schaarse momenten
dat je mij toelaat
tot de ingesneeuwde grot
waar je stem met zijn echo verkeert
en je spiegelbeeld roerloos rijst\
in het ijs dat niet smelten wuil

Hanny Michaelis


Wednesday, September 4, 2013

Waterbedeffect

Was laatst op een koopzondag in Alkmaar, maar ik vond het een dode boel. Veel winkels gesloten, vooral in de oude gedeelten, zoals het Fnidsen. En daar zitten nu juist de leukste winkeltjes.

De grote winkelketens hangen de vlag uit voor de koopzondag, maar de kleine winkeliers zijn er niet zo blij mee. Daar gaat je vrije zondag. Ter compensatie sluiten ze nu doordeweeks om 17.00 en zijn ze op maandag dicht.

Naar mijn gevoel is die hele koopzondag opgedrongen door de gemeentepolitiek. Is 1 koopzondag in de maand niet genoeg ? Zo blijft het nog een beetje speciaal en zetten ook de kleine winkeliers de deuren altijd open. Bovendien: ik hou ook van een uitgestorven Alkmaar op zondag. :"This is the city of the dead", dat werk.

En met de donkere dagen rond Kerst elke dag koopavond. Wat wil een mens nog meer ?