Friday, April 12, 2013

Oh ja, die dagboeken

Twintig jaar geleden kwam het Duistse magazine Stern met een fantastische scoop: de dagboeken van Hitler zijn ontdekt ! Haast te mooi om waar te zijn, en dat was het ook. Van de belofte dat de "geschiedenis herschreven zou moeten worden" kwam niets terecht.

Sterreporter Heidemann had via zijn bronnen gehoord dat een Junker 52, met o.a. de dagboeken van de Fuhrer aan boord, neergestort was in april 1945. Een zekere Kunjau had ze in handen gekregen. Enfin: contact tussen de twee was snel gelegd. 100.000-en Marken gingen van Stern, via Heidemann, naar Kunjau. Uiteindelijk liep het bedrag in de miljoenen voor het ontvangen van de dagboeken.

Heidemann ving overigens zelf de nodige gage voor het verkrijgen van de notities van de Fuhrer. Die had ie ook nodig om zijn exorbitante levensstijl te kunnen bekostigen.
Zo was ie in het bezit van de "Carin 2", het voormalige jacht van Reichsmarschall Goring. Daarop ontving hij zijn dubieuze vrienden: voormalige Gruppenfuhrer van de SS. En het originele uniform van Goring had ie ook in de kast hangen.

Uiteindelijk werden de dagboeken door Stern met veel bombarie gepresenteerd. De beroemde historicus Trevor-Roper bevestigde de echtheid.
Toch rezen er al snel twijfels. Alleen al om het omslag van de dagboeken: daarop stond "FH" in gotische letters. De vervalser had de gotische letter A per ongeluk veranderd in een F. "FH"was in elk geval dus geen "AH". Vreemd dus.

In de dagboeken ontboezemingen over een abortus bij Eva Braun (zwangerschap veroorzaakt door Hitler), opmerkingen over affaires van top nazi's en een fout over de Leibstandarte Adolf Hitler, die door "Hitler" in maart 1933 al zo genoemd werd, maar die naam pas kreeg in september 1933.
Technisch onderzoek wees al snel uit dat het papier en de inkt van de dagboeken pas na 1945 in gebruiken werden genomen en dat was het eind van het sensationele sprookje.

Door winstbejag en grote ego's had de Stern zich blind gestaard op een enorme scoop die een luchtbel bleek.Van de vele miljoenen die naar Heidemann en Kunjau gingen is nooit meer wat terug gevonden. Heidemann leeft nu officieel van 360,- Euro per maand.

1 comment:

Anonymous said...

Ik was de dagboeken van AH alweer vergeten.