Thursday, December 15, 2011

R.I.P. Cock

Op 22 oktober overleed gitarist Cock de Jong uit Alkmaar op 55 jarige leeftijd aan kanker. De laatste jaren speelde hij in The Shavers, die band die surfpunk combineerde met Nederlandstalige teksten.

Eind jaren '70, begin jaren '80 speelde hij in respectievelijk The Rousers (uit Broek op Langedijk !) en The Thought. Wij waren grote fans van The Rousers en volgden de groep bij elk optreden, al speelden ze voor 10 man in een cafe in Abbekerk of Waarland.

Hoogtepunt was de presentatie van hun debuutlp "A treat of new beat" in cafe De Kaasbeurs in Alkmaar. Helaas ging het daarna beetje bij beetje bergaf met The Rousers. Een paar jaar later was de koek op. De drummer heeft daarna nooit meer zijn sticks opgepakt, in tegenstelling tot de andere vier die hun muzikantenbestaan continueerden in andere groepen.

Daarna kwam The Thought, die zefs nog een klein hitje scoorde in de VS met de cover van "I had too much too dream last night." Toen ook die band uit elkaar viel raakte Cock de gitaar 9 jaar niet meer aan. The Shavers vormde uiteindelijk zijn wederopstanding.

Cock was rock 'n roll, muziek was alles voor hem en op het podium speelde hij altijd met grote inzet. Daarbij was het een sympathieke gozer, met wie we bij The Rousers altijd het beste contact hadden. De laatste jaren sprak ik hem af en toe nog wel eens in het cafe.

Volgens mij stond voor Cock poort wijd open in de "Rock 'n roll heaven". Kan ie lekker jammen met Joe Strummer en Brian Jones. Het is hem gegund.

No comments: