Friday, December 9, 2011

De "goede" nazi

We hebben het hier over Albert Speer, Hitler's favoriete architect en minister van bewapening. Als Hitler een vriend had was hij het. Of was het meer een vader-zoon relatie ?

Deze Speer ontliep de strop in Neurenberg door de schuld op anderen te schuiven, maar ook door toe te geven dat hij fout was in Hitler-Duitsland. Hij kwam er vanaf met een gevangenisstraf van 20 jaar.

Op de een of andere manier was hij te veel gentleman en te vriendelijk ogend voor een nazi. Als enige kwam hij sympathiek over tussen de nazibullebakken Bormann, Goring en Himmler. Dat neemt je al een beetje voor hem in.

Niettemin is later gebleken dat hij ook betrokken was bij de inzet van dwangarbeiders en de ontruiming van woningen van joden in Berlijn om Hitler's megalomane bouwplannen te realiseren.

Tot op heden is onduidelijk of hij aanwezig was bij de beruchte toespraak van Himmler in Posen in 1943, waar alle Reichsleiter en Gruppenfuhrer nog eens duidelijk te horen kregen over de moord op de joden. Dit om hun medeplichtigheid hieraan nog eens te benadrukken. Parool: de overwinning of vechten tot de dood. Nu kon niemand meer beweren : "Ich hab es nicht gewusst" en was dus medeplichtig. Speer claimt voor de toespraak te zijn vertrokken.

En zo heeft hij zijn biograaf Fest ook misleid om het "merk" Speer goed te verkopen. En toch zijn zijn boeken bijzonder interessant om te lezen. Hij was een van de weinige intimi van Hitler die de oorlog overleefde. En ja, sympathiek blijft hij (helaas) toch, ondanks zijn misdaden.

Kijk eens naar de DVD "Speer und er", daarin wordt zijn levensverhaal uit de doeken gedaan. Deels door acteurs, deels documentair en deels verhaald door zijn kinderen.

2 comments:

HSD said...

Speer de nette nazi had keine ahnung
Opmerkelijjk onder zijn leiding in '44 verviervoudigde de wapen en munitie productie in vergelijking tot '42

joop said...

Ja, glauben Sie dass ? Was natuurlijke een pure oppurtunist van de bovenste plank. Maar wel bekwaam.