Friday, November 11, 2011

Triest

Het gebeurt zelden dat ik een DVD 4 **** of meer geef, maar "Black Venus" verdient het.

Is het een briljante film ? Nee, dat niet. Is het een vernieuwende film ? Nee, dat niet. Wat het wel is: een intriest waargebeurd verhaal over Saartje Baartman, een Hottentot vrouw uit Zuid-Afrika.

Ze komt met haar "manager" rond 1810 in Engeland aan om als circusact/curiositeit op te treden. Een zwarte vrouw was in die tijd in Engeland blijkbaar nog opzienbarend.
Na beschuldigingen van uitbuiting verschijnt de manager voor de rechtbank, maar wordt vrijgesproken. Dit mede door de positieve getuigenis van Saartje dat ze uit vrije wil optreedt.

Uiteindelijk gaat het van kwaad tot erger, nadat een andere "manager", beter gezegd: pooier, haar "over neemt." Ze moet kunstjes opvoeren voor de hogere kringen in Frankrijk, culminerend in prostitutie.

Saartje wordt zelfs tussendoor verhuurd voor wetenschappelijk onderzoek: zo'n curiositeit moet immers bestudeerd worden ? Als ze weigert haar vagina te tonen kan ze haar biezen pakken bij de universiteit. Slaag van de pooier wegens hierdoor gederfde inkomsten is haar deel.

Uiteindelijk belandt Saartje in een bordeel en sterft op vrij jonge leeftijd. Op het einde van de film zien we hoe haar lichaam verkocht wordt aan diezelfde universiteit. Zelfs als ze dood is brengt ze nog geld op.

Kortom: een triestere film heb ik zelden gezien. Des te meer als je weet dat uitbuiting van vrouwen nog steeds overal voorkomt. Er is niet veel veranderd in 300 jaar...

1 comment:

Anonymous said...

En in die tijd vonden ze zich superieur aan alles wat niet Europees was. Was dat nu 18 eeuwen Christendom??