Friday, October 22, 2010

Hitler's in the charts again

Een expositie in Berlijn over Hitler trekt veel bezoekers en heisa blijft uit.
De nadruk in het Duits Historisch Museum ligt dan ook meer op de wandaden van de Fuhrer, dan op zijn "zegeningen." Jammer, want zo is minder goed te begrijpen waarom het Duitse volk zo massaal voor hem viel. De expositie over de medeplichtigheid van de Wehrmacht aan de misdaden van het Derde Rijk, enkele jaren geleden, deed heel wat meer stof opwaaien.

Wel te bewonderen: veel vlaggen en bustes van Hitler. Verder gezellige bordspellen, zoals "Luchtaanval." Al met al dus weinig opzienbarend, deze expositie.
Toch zou ik ém graag willen bezoeken. In mijn leven heb ik zeggen en schrijven eenmaal een buste van Hitler gezien, en hier staan er (op de foto althans) zeven bij elkaar !

Weinig schokkend als de expositie mag zijn, het zou ondenkbaar zijn dat ie in Nederland zou plaats vinden. Een storm van protest zou uitbreken.
Toen de Koninklijke Bibliotheek onlangs bekend maakte de NSB-krant "Volk en Vaderland" on line te zetten was het CIDI de eerste die protesteerde.
Laat staan dat je een dergelijke tentoonstelling in, zeg, Amsterdam of Rotterdam zou kunnen inrichten.

3 comments:

Anonymous said...

Vanwaar jouw fascinatie J? Laat eens wat meer lezen van wat jij nu wilt betogen.
Trouwens, zo ver is Berlijn toch niet..., voor wie echt wil.

robertoh said...

De Duitsers zijn hun morele failliet voorbij. Ik zou wel eens willen weten hoe Nederlanders reageren als ze in dezelfde situatie zitten als Duitsland ten tijde van het Interbellum..

HSD said...

Het blijft een fascinatie dat zo een gemankeerde soldaat uit WO I miljoenen duitse burgers achter zich kreeg.