Tuesday, July 28, 2009

Gruizig !

Ja, zo zou je de "shoegazers" van begin jaren negentig in de Engelse indiescene kunnen noemen. Starend naar hun schoenen, geheel opgaand in de herhalende "drones" van hun hypnotiserende gitaarmuziek. Nog nooit klonk rock 'n roll zo gruizig: overstuurde gitaren met veel distortion in een smerig soundje.

Toonaangevende groepen uit die tijd waren My Bloody Valentine (weer bij elkaar) , Loop, Chapterhouse en Slowdive. Deze laatste band maakte meer atmosferische landschappen, zoals eerder de Cocteau Twins.

Ik koester de muziek uit die tijd nog steeds, vooral het onvolprezen Loop. Maar, zoals dat gaat met muziekstromingen (vooral in de UK), al snel was het alweer voorbij en had de Engelse pers een nieuwe hype in petto.

De laatste jaren echter is er een opleving van de "shoegazers". Anno 2009 heet het "nu gaze" en groepen als The Horrors, A Place to bury strangers, Deerhunter en The Engineers timmeren aan de weg met hun gruizigheid.
En ik word daar zo blij van ! Ik heb het gemist de laatste jaren, waarin gelukkig wel ruimte was voor neo Wave (Interpol, Editors), dus donker, maar (nog) niet voor distortion. Een verzoek: komt Loop weer bij elkaar ?

No comments: