Wednesday, July 8, 2009

De trailer was beter

Nieuwe trend in boekenland: maak een trailer van je nieuwe uitgave. Uitgevers prijzen hun boeken steeds vaker aan met minutenlange internetfilmpjes met voice-overs,foto's, tekeningen en pakkende citaten.
Complete scenes uit een roman verschijnen als bioscooptrailer via internet, zonder dat er concrete plannen zijn om die boeken ook te verfilmen.

Het zal er waarschijnlijk aantrekkelijk uitzien en ongetwijfeld bijdragen aan het verkoopsucces van een boek. Maar ergens is het wel een beetje merkwaardig dat je al een visualisatie voorgeschoteld krijgt voordat je ook maar een letter gelezen hebt. Het is als het ware al ingevuld voor de lezer.

Een enigszins onprettig idee, vind ik. Het leuke van het lezen van een boek is dat je je zelf een beeld kunt vormen van hoe het eruit zou kunnen zien.
Tot nu toe is het zo dat een boekverfilming (dus ruim na het verschijnen van het verhaal) kan mee of tegenvallen. Er zijn slechte en goede boekverfilmingen. Al moet de kijker zich altijd realiseren dat een film een film is en dat een vrije interpretatie van het boek door de regisseur een reele mogelijkheid is.

Een paar vragen: zou een trailer van een net verschenen boek beter kunnen zijn dan het boek zelf ? Voorts: zou een uiteindelijke serieuze boekverfilming gebaseerd kunnen zijn op deze betreffende trailer ? En: zou het maken van een trailer tot gevolg kunnen hebben dat je geen zin meer hebt om bepaalde boeken te lezen omdat het filmpje je al tegen staat ? Of is het een goede aanbeveling ?

No comments: