Friday, July 13, 2007

Lelijk is geen argument

Foeilelijk

Je kent ze wel: van die foeilelijke gebouwen uit de jaren zestig. Kenmerken: fantasieloos, massaal en grijs.
Tegenwoordig worden ze vaak gesloopt. Ze voldoen niet meer aan de eisen van de tijd: vol met asbest, benepen en sfeerloos.
Toch zijn er stemmen die zeggen dat ze behouden moeten blijven. Al met al vertegenwoordigen ze toch een tijdsbeeld van de wederopbouw in Nederland na de oorlog. Al met al moeten de generaties na ons toch ook kunnen zien hoe er in Nederland in de jaren zestig werd gebouwd.

Lekker strak

Een fraai voorbeeld is het Wibauthuis in Amsterdam (1968). Het is rechthoekig, straalt geslotenheid uit en het is lelijk. Je zou ook kunnen zeggen: het is een symbool van eenvoud. Tierelantijnen waren uit den boze in de jaren zestig; alleen al vanwege het beperkte budget was er niet veel mogelijk.
Het gebouw staat op de nominatie om gesloopt te worden en veel mensen zullen er niet om treuren. Aan de andere kant is het wel een "mooi" symbool van de toenmalige tijdsgeest.

Waan van de dag

Het zou toch ook zonde zijn om de meeste lelijke gebouwen uit de jaren zestig maar te slopen ? In de toekomst zouden we wel eens spijt kunnen krijgen.
Zo zijn er in het verleden (jaren zestig) plannen geweest om de Jordaan in Amsterdam maar plat te gooien en daar stadsvernieuwing neer te zetten. In dezelfde tijd in Alkmaar leefde het idee om alle grachten in de binnenstad te dempen...
Kortom: behoed je voor de waan van de dag.

Don Bosco: wijken of blijven ?

Op dit moment staan in de Kaasstad de plannen om de Don Bosco kerk (ook gebouwd in de jaren zestig) in de wijk Overdie te slopen ter discussie.
Een echt mooi gebouw is het niet. Het is te vergelijken met een Westfriese stolpboerderij, maar dan een hele grote. Het mooiste zijn feitelijk de glas in lood ramen.
Pastoor Jan Bus betreurt het niet dat de Don Bosco plaats moet gaan maken voor een woontoren. Als er gemiddeld maar 100 parochianen de dienst bijwonen, terwijl er plaats is voor een veelvoud daarvan, dan wordt het niet echt gezellig.

Al met dreigt wel een typisch stukje Alkmaar te verdwijnen, zoals er al zoveel van de architectuur van de jaren zestig gesloopt is.

No comments: