Thursday, June 23, 2016

Editie 15

Opvallend op dit EK: als het erop of eronder is, kan er opeens wel strijdvaardig voetbal gespeeld worden. De laatste poulewedstrijden van Zweden-Belgie (0-1) en Hongarije-Portugal (3-3) zaten vol met passie. Moest ook wel om door te gaan naar de 1/8e finales. Uiteindelijk wist Ronaldo toch nog te scoren, na in een eerdere wedstrijd een penalty gemist te hebben. (Je ziet het: het overkomt de grootste spelers).


Veel van de poulewedstrijden zijn berekenend: veel verdedigen, af en toe eens een uitbraakje proberen. 1-0 of 1-1 is vaak genoeg. Zo sprokkel je de puntjes bij elkaar.
Volgens de Cruijffiaanse principes moet je altijd volop de aanval spelen. Zolang jij maar 1 doelpunt meer hebt is het immers ok ? Jammer dat je het in de praktijk zo weinig ziet.


De uitbreiding van 16 naar 24 landen op dit toernooi is wel een vooruitgang: doordat de beste 4 nummers 3 van de poule ook naar de 1/8e finales promoveren zijn er voor de kleinere voetballanden ook mogelijkheden. Zoveel had het niet gescheeld of zelfs Albanie was door...


En dan te bedenken dat het EK ooit begon met vier landen in de eindronde. Later werden het 8 landen
(zoals in 1988, toen Oranje kampioen werd) en vervolgens in 1996 16 landen.
Ik zag laatst nog een foto van Oranje op het EK van 1980. De tribunes waren slecht halfvol. Onvoorstelbaar anno 2016.


Wat dat betreft leeft het toernooi toch veel meer dan vroeger. Door het grotere aantal deelnemers en ook door de grotere media exposure. Een half gevuld stadion is anno 2016 ondenkbaar.
In elk geval: hou het wel bij 24 landen op het EK. 32 deelnemers zoals op een WK zou de kwaliteit niet ten goede komen. Dan krijgen we deelnemers als Andorra en Vaticaanstad. Albanie is tot daar aan toe. 







No comments: