Tuesday, July 22, 2014

Pastenaak en koolrabier

De moestuin is helemaal terug van weg geweest, mede door het programma van Maarten 't Hart. Of zou het ook verband houden met de huidige en toekomstige bezuinigingen op bv. de bijstand (de armoedetuin) ? Je eigen groente is in elk geval goedkoper. Maar is het ook veilig ?


Het schijnt dat de grond/het grondwater in Nederland nog steeds behoorlijk vervuild is. Langs de snelweg moet je dus zeker niet gaan "moestuinen", ivm de uitstoot van uitlaatgassen. Em dat geldt ook voor de stadstuin, die momenteel populair is. Zo heeft Michelle Obama haar groentetuintje naast het Witte Huis ook al moeten sluiten.


Met genoegen las ik een tijdje geleden de dagboeken van Jan Wolkers. Hij verhaalt er smakelijk in hoe fantastisch de groenten uit zijn tuin op Texel 's avonds weer prima smaakten (met een glaasje wijn erbij, uiteraard). Maar ja: dat was op Texel.


Ik bezocht laatst rog de moestuin van buurvrouw Ant : een enorm lap grond, vlak bij het Spaarne gelegen. We hebben er in de winter nog een keer erwtensoep (niet uit eigen tuin) gegeten in het tuinhuisje aldaar. Enfin: het is een prachtige lap land en ze heeft een grote variĆ«teit aan allerlei groenten, bovendien staat er ook nog een kas.


Maar de tijd die erin gaat zitten is enorm. Het is net als met het bezit van een boot: je bent er nooit klaar mee.
En bovendien: wat doe je, vooral als alleenstaande, met de rijke opbrengst van het prieeltje ? Eenmaal veel weg gegeven stop je de rest maar in de speciale vrieskist, lijkt mij. Maar is het na ontdooien nog net zo lekker ? Of ben je uieindelijk meer voor de voedselbank in de weer ?.

2 comments:

Anonymous said...

De vruchten van arbeid smaken altijd lekkerder.

joop said...

Dat is helemaal waar.

En als je bedenkt dat bv uien eerst een jaar in een koelhuis opgeslagen worden voordat ze in de winkel liggen, is het duidelijk dat eigen groenten eerst altijd lekkerder zijn.