Friday, May 2, 2014

Never a dull moment with...

...Fernando Ricksen !


In zijn boek "Vechtlust" vertelt ie kleurrijk over zijn verleden als profvoetballer (Fortuna/AZ/Glasgow/Zenit/Oranje). Unlike types als Bergkamp niet bepaald de Perfecte Schoonzoon. Fernando draaide er zijn hand niet voor om om de voorzitter van Glasgow Rangers in
het zwembad te gooien. De Rolex van 20.000 Euro van de voorztitter ging reddeloos verloren. Het werd hem vergeven.


Zoals Ricksen veel vergeven werd: zijn bezoek aan nachtclubs en zijn vele vrijpartijen met mooie vrouwen, in zowel Moskou, als in Glasgow. Zijn vrouw verbleef de meeste tijd in Amsterdam en Fernando verveelde zich 's avonds thuis te pletter. Dus ja: de hort op ! Naar eigen zeggen was hij in de ochtend weer fit op de trainingen aanwezig.


Nee, Ricksen is niet een van de slimsten, maar dat maakt het boek ook zo smeuiig. Zo zag hij er geen been in om midden in de nacht voor de lol vuurwerk af te steken in zijn achteruin. Dat zijn buurman "not amused" was kon ie niet begrijpen. Categorie: Geintje, toch ?


Met Zenit Sint Petersburg pakte hij de UEFA-cup en ook met Glasgow werd ie kampioen in Schotland en hij kwam tot 11 interlands met Oranje. Advocaat heeft hem jarenlang
het hoofd boven de hand gehouden, anders was ie al eerder ontslagen wegens zijn wilde gedrag buiten (en ook in) het veld. Uiteindelijk werd het gebruik van cocaïne hem fataal bij een dopingcontrole: schorsing en (min of meer) einde carriere.


Vlak na het verschijnen van "Vechtlust" werd bekend dat Fernando lijdt aan ALS, de dodelijke spierziekte. Dit net nadat ie zijn leven eindelijk op de rails had: lieve/mooie vrouw en een dochter samen. Triest. Onlangs was hij even terug bij Glasgow Rangers en hij werd als een held onthaald. Ontroerend om te zien.


  

5 comments:

Anonymous said...

Je weet dus wat je moet doen als je je verveelt..

joop said...

Kom binnenkort wat vuurwerk in je tuin afsteken om 3 uur 's nachts...

Anonymous said...

en waar was jij nou zo ontroerd over?

Anonymous said...

Ricksen. Robbie de Wit. LWsp

joop said...

Ontroerd over het warme onthaal in Glasgow: na al die jaren is Ricksen nog niet vergeten en wordt zijn inzet voor de Rangers destijds nog steeds gewaardeerd.