Wednesday, May 7, 2014

Herdenking en Zingeving

Is het je ook opgevallen dat de sirenes op deze eerste maandag van de maand (5 mei) niet loeiden ? Het zou ook wel erg cynisch zijn om ze op Bevrijdingsdag voluit te laten gaan...


Zelfs de voetbalcompetitie was ivm de dodenherdenking verplaatst naar de zaterdag. Het is me onduidelijk waarom: laat alle wedstrijden beginnen om 12.30 en iedereen kan op tijd (20.00) aan Dodenherdenking doen.


Ongelooflijk overigens hoe populair de herdenking zo lang na WO 2 nog is. Nu begrijp ik uiteraard dat het om alle Nederlandse gevallenen na '45 gaat. Maar toch. Filosoof Rik Peels vindt dat de Dodenherdenking verwaterd is: we moeten terug naar de "pure" doden: de Joden, de oorlogsmilitairen en verzetsstrijders.


Aan de andere kant: oorlog gaat altijd door en er vallen altijd slachtoffers. Onze missies in Joegoslavie en Afghanistan hebben ook de nodige levens geeist. En wat voor concreets heeft het uiteindelijk opgeleverd ? Nu zitten we in Mali en ook daar zullen weer doden vallen, al was het maar door ongelukken. En hoeveel kunnen we daar uitrichten ?


Nu de anti-piratenmissies wegens succes bijna afgerond zijn kwam een hoge Nederlandse Marine officier met het idee om Somalie binnen te trekken om "preventief" ten strijde te trekken tegen potentiele piraten te land.


Tja: dat hebben we vaker gehoord: preventief oorlog voeren.

No comments: