Thursday, February 13, 2014

Exit Polare

Boekenketen Polare (vreselijke naam trouwens) gaat het waarschijnlijk niet redden en weer verdwijnen er waarschijnlijk veel boekenwinkels. Jammer natuurlijk.
Als je hoort hoeveel er illegaal gedownload wordt geef je de traditionele boekenzaak ook geen lang leven meer.


Aan de andere kant zie je dat winkels met een trouw klantenbestand (en een goede website) het nog steeds uithouden. Alleen al in Bergen (toch niet al te groot) bestaan al jaren twee uitstekende boekwinkels.


De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam doet het, naar eigen zeggen, ook prima. Sleutelwoorden zijn: grote servicebereidheid en persoonlijk contact (je kent de klant). Twee begrippen die overigens ook voor de bibliotheek van grote waarde zijn.


Specialiseren is ook een optie om te overleven als boekwinkel. Denk aan een winkel met uitsluitend kinderboeken, boeken over scheepsvaart (zoals in Amsterdam bijvoorbeeld) of, god betert het, de Christelijke boekenzaak.


Daarom zullen ketens als Polare het ook niet redden: het is te groot en daardoor te onpersoonlijk.
Aan de andere kant: boekenwinkel Coebergh in Haarlem, een goed lopende zaak, moest onlangs ook de poorten sluiten. Dit alleen omdat de verhuurder andere plannen had. Tsja, dan sta je echt met je mond vol tanden.


  

No comments: