Saturday, December 1, 2012

EL debacle

UEFA-voorzitter Platini wil de opzet van de Europa League (EL), zeg maar "the poor man's Champions League (CL)", te hervormen. Het idee is de twee competities samen te voegen, zodat er totaal 96 clubs meedoen.

Het lijkt me een slecht idee, het devalueert de waarde van de CL, al doen daar allang niet meer alleen de landskampioenen aan mee. 96 clubs betekent een eindeloze reeks wedstrijden.
En dat is ook nu al het euvel van de EL: te veel wedstrijdem, in saaie stadions en op onmogelijke tijden en plaatsen (een Tibilisi, een Charkov, een Dnjenpr).

En...het niveau is vrij laag  Zeg maar: het soort clubs dat vroeger in de Europacup 2 (bekerhouders) speelden. Het laagste van de drie Europacup-niveaus dus. Het toenmalige UEFA-cup (EC 3) had nog een zeker prestige. Geweldig hoe Ajax de UEFA-cup in 1992 won.

De desinteresse van clubs als PSV en Twente in de EL is schrijnend. Ongeinspireerd en slap wordt de bal in de meest matige opstelling rondgetikt. Ze hebben slechts een belang: de landstitel en daardoor volgend seizoen in de Champions League spelen.
Daarin eenmaal beland wordt zelden de volgende ronde bereikt, en op zijn hoogst mogen de NL-clubs verder bekeren in het prestigeloze EL-gebeuren.
Wat nu te doen ? Ik denk dat er een kortere eerste poule-ronde moet komen, om daarna sneller over te schakelen op het knock-out systeem (dat veel spannender is). Daarom mag het aantal deelnemrs aan de poule-fase ook wel minder worden.



3 comments:

HSD said...

Bijv in de poulefase onderling 1 wedstrijd spelen en alleen nr.1 gaat door, veel korter en spannender.

joop said...

HSD, goed idee. Alleen, waar wordt die ene wedstrijd gespeeld ? Je zit altijd met thuisvoordeel. Maar neutraal terrein werkt ook niet.

HSD said...

Iedere club binnen de poule heeft sowieso eenmaal een thuisvoordeel.