Saturday, December 22, 2012

Bombardement op Nova Zembla

De nieuwe Nederlandse film "Het bombardement" kreeg slechte recenties. Vooral de acteurs moeten het ontgelden. Jan Smit wordt door regisseur Ate de Jong vergeleken met, godbetert het, James Dean.

Zelf heb ik de film niet gezien, dus echt oordelen kan ik niet. Maar naar het schijnt speelt Smit uitdrukkingsloos en is zijn tegenspeelster Roos van Erkel het musical-niveau niet ontstegen. Zeven betere acteurs hebben vanwege de aanwezigheid van Smit een rol in "Het Bombardement" geweigerd. Smit is uitsluitend ingehuurd om een groot publiek te trekken.

Omdat de dochters van De Jong, notabene op het VWO zittend, nooit van de NSB gehoord hadden (?!) worden NSB-ers in de film maar "slechte Nederlanderss genoemd.
Heb je er al genoeg van ? Dan zullen we het maar niet over de voordurende voice-over in het "Het bombardement" hebben. Als ik ergens een hekel aan heb in een film, is het wel een stem die alles uitlegt.

Enfin, laatst ook de NL film "Nove Zembla" op DVD gezien. En ja: die was ook behoorlijk slecht. Acteurs die niet tot leven komen, onduidelijk wat ze op het schip uitvoeren, dat via het noorden Indie tracht te bereiken en strandt op Nova Zembla.

"I'm living in this movie that doesn't move me" is hier geheel van toepassing. En dan zullen we het maar niet hebben over het feit dat de acteurs soms niet te verstaan zijn. Voortaan standaard de ondertiteling aan dus.

Kan het ook beter met Nederlandse publiekfilms ? Ja: "De bende van Oss" of "De Dominee" zijn goede voorbeelden van hoe het wel kan.  



5 comments:

HSD said...

Jammer dat de moffen Volendam niet hebben gebombardeerd ipv Rotterdam.
Wie verlost ons van Jan Smit?

joop said...

En de twee J's

HSD said...

Ter correctie de 3 J's
Het kan dus nog erger.

wj said...

Sonny Boy was van een zelfde laken een pak, houterige dialogen.

joop said...

HSD: ja, de 3 J's idd. Godzijdank nog geen 4 J's

WJ: Brideflight was ook behoorlijk slecht.