Friday, September 5, 2008

Het nieuwe Atlantis

Het lijkt zo ver te zijn: de komst van een volwassen poppodium in Alkmaar a la het Patronaat. In elk geval zijn er nieuwe stappen in die richting gezet. Vanaf 20 september gaat het voormalige Atlantis over in het Poppodium Alkmaar (tijdelijke naam).

Tegelijkertijd gaat het punkhol (zo mag je het toch wel noemen - no offense) Parkhof dicht en herrijst uit de restanten van beide zalen de feniks van een nieuwe poptempel. Het Parkhof, hoe authentiek ook, sluit definitief de deuren sinds het gekraakt werd, eind jaren '70.

In die beginjaren was ik regelmatig bezoeker. De punks daar (waar ik ook toe behoorde) waren in feite geheel autonoom en organiseerde er punkfestivals, oefenruimtes en een goed draaiende bar. Ook werd "Blad" uitgegeven. Tot op de dag van vandaag vervult het een rol binnen de alternatieve hardcore -en punkscene, met bezoekers uit heel Nederland.

Atlantis begon zo'n 10 jaar geleden met een hoopvolle programmering van de "betere"
muziek en veel live optredens. Geleidelijk werd dat steeds minder en bepaalden dancefeesten meer het beeld. Ook niets mis mee, met een danceparty, maar de leuke live-optredens werden steeds minder in aantal. Uiteindelijk sloten de poorten, mede door geldgebrek, dit jaar.

Nu lijken de financien geen probleem meer te zijn. De gemeente Alkmaar stelt een jaarlijks bedrag van 425.000 Euro ter beschikking. Zal het dan eindelijk gaan lukken in Alkmaar ? Kunnen we dan ook in de provinciestad genieten van een hip Engels of Amerikaans bandje ? En laten de punkbands ook maar blijven komen.

Ga er nu even een weekje tussen uit. See you next week.

No comments: