Friday, February 22, 2008

Druppel op een gloeiende plaat

Je zult maar een "Snoek" of andere klassieker rijden en in Amsterdam wonen. Dat betekent dan binnenkort dat je er de stad niet meer mee uit komt. De ringweg A 10 wordt verboden gebied. Althans, dat is het plan van B & W. Zodoende wil de gemeente voldoen aan de emissie-eisen van de EU betreffende fijnstof.

Alle auto's van voor 1992 worden in de hoofstad verboden; althans het praktisch gebruik ervan. Als de eigenaar zijn fraaie exemplaar aanbiedt voor sloop betaalt Amsterdan je een premie van 500 Euro. Maar zeg nou zelf: daar doe je je Kever toch niet voor weg ?

Mijn ouders hebben een Mazda uit 1991. Uitvoering van de plannen van B & W zou betekenen dat zij niet meer mijn tante (met dementerende man) in Amsterdam per auto kunnen bezoeken. De reis ontaardt in gedoe met treinen en trams. Dat wordt te vermoeiend voor moeders.

Het voornemen van B & W is onzinnig. Het is allemaal zo politiek correct.
Ik vraag me af hoeveel het verbod zal opleveren aan minder uitstoot. Natuurlijk, alle beetjes helpen . Maar hoeveel oudere auto's rijden er nu feiteijk rond ? Bovendien worden het er, door "natuurlijk verloop" steeds minder. Wat er overblijft zijn de (toekomstige) klassiekers

Zet dit beperkte aantal af tegen het veel grotere aantal nieuwere auto's op de weg die, ondanks schonere motoren, tezamen voor een enorme uitsoot zorgen. Wie zo nodig poliek correct wil zijn verbiedt het rijden op bepaalde uren op de A 10. Of verbiedt het liefst alle personenauto's, nog beter.

Hoe wil de gemeente trouwens een en ander conroleren ? Zouden er meer politieauto's ingezet worden (= extra uitstoot).
Of zou daarvoor de nieuwe "Air-robot" van de Amsterdamse gebruikt worden ?

No comments: