Saturday, February 9, 2008

Ben je mall ?

In Heerhugowaard bezoek ik af en toe de Middenwaard, het "grootste overdekte winkelcentrum boven het Noordzeekanaal". Een aantal van de belangrijkste (?) winkelketens zitten er: de Hema, C & A, Free Record Shop en Blokker.
Wat opvalt is hoeveel er gerookt wordt door het shoppende publiek. Omdat het centrum overdekt is, kan de rook geen kant op. Voeg daarbij de geur van vers gefrituurde kroketten en frikandellen van de FEBO en de associatie is geboren: Middenwaard = nicotine + frituurdampen.

Winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem daarentegen is ruimer van opzet. Wat vooral prettig is, is dat het er hoger is; kortom: ruimtelijker. De benauwdheid van Middenwaard ontbreekt.
Ooit heeft men in Alkmaar ook een poging gedaan om een overdekt winkelcentrum te runnen: de Lange Augustijn. Na een paar jaar was de boel failliet. Er zaten te weinig grote winkels in en ook de entree werkte niet uitnodigend.

In Tilburg (aan de rand van de stad) wil men binnen een paar jaar het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland gaan neerzetten. Voorbeelden zijn de enorme shopping malls in de Verenigde Staten, waar je wel een halve dag kunt doorbrengen.
De middenstad in de binnenstad van Tilburg schreeuwt nu al moord en brand, bang als ze is voor de grote concurrentie die van de nieuwe shopping mall zal uitgaan.

Maar denk eens aan de voordelen voor de binenstad: de parkeerproblemen zullen een kleiner worden. Misschien ook kunnen de grote winkelketens verhuizen naar de nieuwe mall en komt er ruimte voor kleinere (speciaal)zaken. Zo zou de binnenstad weer een eigen smoel kunnen krijgen, verlost van de terreur van de gelijkvormigheid van de Blokkers van dit land.

No comments: