Thursday, December 13, 2007

Het einde van de dorpsbibliotheek

Sinds ik in september in de OB Heemstede werk ben ik steeds meer vergroeid geraakt met de gezellige bibliotheek in het hart van Heemstede. In het begin had ik nog wel wat vraagtekens bij bepaalde procedures (zoals het kaarenreserveringssysteem), maar uiteindelijk is het er knus en prettig werken.
Je zit er met een kleine ploeg en daardoor leer je elkaar goed kennen. Het gezamelijke etentje onlangs smeedde het personeelsbestand (inclusief gedetacheerden uit Haarlem) definief bijeen.

Per 1 jaunari gaat de bibliotheek Heemstede samen met die van Haarlem. Daardoor verandert er veel: er is een nieuwe catalogus, waardoor het ouderwetse reserveren niet meer nodig is. De indeling van de boeken zal waarschijnlijk anders worden en de Word-pc is reeds verdwenen (waarom eigenlijk ?).
Opeens waren afgelopen zondag de peuterboeken op thema neergezet i.p.v. op auteur (met het handige kleuren-alfabetsysteem), waardoor de kleuren wel van de boeken af kunnen. Op zaterdag was er geen internet en op zondag zelfs geen catalogus beschikbaar. Maar goed, dat zijn dan weer aanloopproblemen zullen we maar zeggen.

Uiteindelijk moet je als kleine bibliotheek wel samenwerken, alleen red je het niet meer. Het samenwerken biedt allerlei voordelen (denk alleen al aan de kostenbesparingen).
Zo gaar de bieb van Uitgeest op in Ijmond-Noord (bibliotheek Beverwijk/Heemskerk) en zijn Bergen, Egmond en Schoorl ook samengesmolten.

Ik hoop echter dat er wel iets van de sfeer van de knusse dorpsbibliotheek in Heemstede blijft bestaan (alleen al die vreemde openingstijden !). Het zal echter niet mogelijk blijven om vanaf 2008 15 (!) boeken per pas te lenen. En daar zit ook wel weer wat in.

No comments: