Wednesday, December 19, 2007

I am mechanical (wo) man

Het woord "robot" komt uit het Russisch ("robotski") en betekent zoveel als werken.
En werken kan de huidige generatie robots, al zij het voornamelijk in fabrieken. Daar werken ze aan de lopende band. Dat is het mooie van robots: ze nemen het vervelende en monotone werk uit handen van de mens.

Op dit moment is er een volgende generatie robots in ontwikkeling. Zo heeft Sony een robot ontwikkeld die viool speelt en er bestaan ook al "mechanische vrienden" die viool spelen. Andere exemplarten verrichten (lichte) bedieningswerkzaamheden. Ze kunnen ook groeten en eenvoudige vragen beantwoorden.

In de niet al te verre toekomst komen er robots die kunnen fungeren als huisdier of als sekspartner. Alle gewenste karakteristieken (lengte, oog -en haarkleur, huidskleur etc.) kunnen dan op maat besteld worden.
Deze robots zijn geprogrammeerd om de behoeften van het baasje te herkennen; handig is dat ze gespeend zijn van egoisme of andere eigenschappen die een harmonieuze relatie in de weg staan (wat te denken van jaloezie ?).
De robots verspreiden een aantrekkelijke geur kunnen en staan natuurlijk ten alle tijden ter beschikking.

Al met al zal veel eenzaamheid verdwijnen en zullen seksuele delicten afnemen. Wie heeft er nog een mens nodig als je een robot voorhanden hebt ?
Maar pas op voor slechte programmeurs: voor dat je het weet nemen de robots de macht over !
Wat dat betreft moeten we altijd de richtlijnen van SF-schrijver en hoogleraar Asimov in acht nemen. Hij heeft 5 gedragsregels voor de robot opgesteld (waaronder dat hij nooit tegen de mens in opstand mag komen), die inmiddels als klassiek worden beschouwd.
Oh ja, een nadeel: ze moeten natuurlijk wel regelmatig gesmeerd worden...

1 comment:

Anonymous said...

huh. amazing thoughts :))