Tegenwoordig dien je als kandidaat-stembureau lid een online examen te doen en er minimaal een 7 voor te halen. In Heiloo, waar ik op 21 maart voor de Gemeenteraadsverkiezing zitting neem krijg je totaal "3 pogingen" om te slagen. Ik zou zelf zeggen: "kansen" of "mogelijkheden". Dat klinkt positiever. In de gemeente Zaanstad mag je de toets slechts een keer afleggen; lukt het dan niet, dan heb je pech gehad. Veel kandidaten zijn daardoor al afgewezen, naar ik hoorde.
Voorheen was er in de avonduren op het gemeentehuis een briefing van zo'n 1,5 uur en dat was dat.
En ja, het is nu beter zo, met een examen en eerst uitgebreide theorie.
Wist je bijvoorbeeld dat je ID max 5 jaar 1 jaar + 1 dag verlopen mag zijn ? En dat je voor de gemeenteraad alleen in je eigen gemeente mag stemmen ? Dit in tegenstelling tot de landelijke verkiezingen. En dan zijn er nog de kiezerspassen en volmachten die je moet kennen. En alle procedures op het stembureau....
Maar ok, heel moeilijk is het niet, maar je moet de theorie toch goed beheersen om niet te zakken. In de oefenopgaven had ik van een bepaald onderdeel 4 van de 5 vragen (80%) goed en dat werd door de site bestempeld als een "redelijk resultaat". Ik vond het een dikke voldoende, meer dan een redelijk resultaat.
Overigens: ben benieuwd of het nu weer zo'n chaos bij het stemmen tellen wordt, zoals bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Het is algemeen bekend dat het toen uit de hand liep, met die enorme biljetten, maar de politiek en/of de Kiesraad heeft geen enkele oplossing aangedragen. En nu worden er twee stemmen uitgebracht, ook een biljet voor het referendum.
Maar ja, als je bedenkt dat slechts 30% van de kiezers voor de Gemeenteraadsverkioezingen stemt dan lijkt het mee te vallen qua tellen.Met dat percentage heb je met zo'n 700 stemmen als een zetel in de Gemeenteraad te pakken...
No comments:
Post a Comment