Wednesday, December 6, 2017

Vrij

Zelfs als je je vriendin wil uitzwaaien op het perron moet je tegenwoordig al inchecken om door de poortjes te komen. Dus vantevoren al bedenken: OV-chipkaart mee !

Sowieso ben je al haast verplicht om je telefoon op zak te houden, zonder kun je niets meer. Gelukkig heb ik nog een oude Nokio als reserve, voor noodgevallen. Kan ik de dure en grote smartphone lekker thuis laten. Het oude Nokiootje kan toe met een keer per week opladen en neemt weinig plaats in. Dus ideaal als reservetoestel.

Tot nog geeneens zo lang geleden kon de mens toe met alleen zijn sleutelbos op zak (en eventueel sigaretten/aanstekertje). Niemand had nog allerlei pasjes nodig om te kunnen betalen/in te checken/korting te krijgen/te identificeren.

Let wel: terug naar die tijd hoef ik niet. het leven is er in bepaalde opzichten makkelijker door geworden. Maar ik mis wel eens die vrijheid van de jaren '70: een spijkerjasje met een haarborstel boven in het linkerzakje en een pakje shag in het rechterbovenzakje. En een sleutelbos.

Een mens was toen nog zo vrij als een vogel: niemand kon makkelijk bereikt worden, overheden en bedrijven wisten nog weinig van het individu en zijn gedrag en met een volle portemonnee kwam je overal. 

1 comment:

Anonymous said...

Leuk, je noemt hem gelukkig consequent Nokio.