Saturday, April 29, 2017

All the young punks

Had ze al eens zien rondhangen in Schalkwijk: 3 hele jonge punks. Een met een enorme hanenkam.
Vond het leuk om te zien, als ex-punk. Ik dacht dat de punkbeweging in Nederland al uitgestorven was. Op straat zie je ze in elk geval helaas niet meer.


Des te leuker dat de hanekam zelfs in een een bandje speelt: The Haak. Ze traden op op Koningsdag in Haarlem, in de kleine tent op een plein bij de kerk. De band ervoor was trouwens ook prima: ook een soort punk, met een zanger met een mondharmonica a la Wally Taks, goedkope 0,5 liter blik bier in de hand.


Enfin: The Haak. Het is een duo: een drummer van ca.13 jaar die maar een slag kent, maar dat consequent volhoudt. Gitarist/zanger: de jongen met de hanenkam (gitaar en zang).
Heb me uitstekend vermaakt, het was weer net 1980. Lekker simpel en rauw. En ja: zelfs een gitaarsolo. Er werd vooraan ook nog gepogood in de tent. Ik voelde me weer 21.


Sommige aanwezige punks hadden een button van The Neo Punkz, een Haarlemse punkband, die 1 EP maakte. Super simpel, superpunk. heb ém ook nog. Tegenwoordig is ie zo'n 250 dollar waard.
De aanwezige punkies waren nog geenseens geboren toen het schijfje in ca 1981 uitgebracht werd.


Door al het muzikale punkgeweld kwamen er wel een paar haartjes los te zitten van de geweldige hanenkam. But who cares. No time to be 21.

Thursday, April 20, 2017

Creationisme

We wachten al zo'n 60 jaar op bezoek van aliens, maar ze willen de Aarde niet aandoen.


Opvallend dat de eventuele komst van aliens pas echt begon te leven tijdens de dreiging van de atoombom en de opkomst van de rakettechnologie. Voor die tijd hoorde je er niemand over. Het boek "War of the world" van H.G.Wells heeft en ander ook zeker getriggerd (en was een voorloper). Net als dat hoorspel van Orson Wells, waarbij heel Amerika in paniek raakte. Zo realistisch gedaan dat iedereen dacht dat de invasie van Mars aanstaande was.


Nu weten we inmiddels dat het op Mars een hete en dode boel is, net als op de andere planeten van ons zonnestelsel. Vanuit ons zonnestelsel hoeven we dus zeker geen buitenaardse contacten te verwachten.
Wel is het zo dat er steeds meer zogenaamde Exoplaneten ontdekt worden. Planeten dus waar de omstandigheden voor leven gunstig lijken te zijn. Leven zoals wij dat kennen. Primitief leven zou al heel wat zijn. Een visje of insectje bijvoorbeeld. Of zelfs voor een bacterie hier en daar zou de vlag al uit gaan.


Probleem met Exoplaneten is dat ze nog een aantal lichtjaren van ons verwijderd zijn en wij de techniek ontberen om er redelijk snel te komen. Een enkeltje Mars kost nu al een paar jaar. Nu is er weer een vruchtbare nieuwe planeet ontdekt, maar die ligt op 32  lichtjaar van de aarde.


Wat betreft aliens: zelf geloof ik er steeds minder in. Als ze er echt waren hadden ze al lang contact met ons opgenomen. En ja, als er al zijn, zijn  ze misschien nog te primitief om een ruimteschip te kunnen lanceren.


Voorlopig hou ik het er maar op dat wij de enige intelligente wezens in het heelal zijn.
Het is opmerkelijk dat wij zo'n schat aan leven hebben, zoveel variëteiten, zoveel vruchtbaarheid. Dat valt niet te evenaren, lijkt mij.


Wie weet is er toch een God of enorme natuurkracht die de Aarde geschapen heeft ?







Thursday, April 13, 2017

De vlogger als schrijver

Zou je misschien niet direct verwachten: de vlogger als schrijver van boeken. Niet dat je een "pil" van 300 pagina's a "Vader" van Knausgard hoeft te verwachten, maar een dun en luchtig boekje (en rijk geillustreerd) lukt nog wel. Dus ondanks dat de vlogger al een wereldwijd platform heeft lonkt toch de "bovenwereld" boven de vluchtigheid van de sociale media.

Onlangs verschenen: Leuk of Meuk ? van OnneDi en De Gamemeneer van Don (achternaam onbekend). De eerste maal dat Bruna een boek publiceert van een jonge vlogger (oplage 16.000). In 2014 verscheen Happy Life van Mascha Feokistova, de bedenker van de kanalen Beautygloss en Vloggloss.

Bijkomend voordeel voor zowel de CPNB): deze vloggers verschijnen ook op het Boekenbal en doen daar verslag van op hun vlogs. En zo snijdt het mes naar twee kanten.   

Thursday, April 6, 2017

Telefilm

Gisteren bij de NPO de NL Telefilm "Off track", over drie vrienden op vakantie in Zuid-Amerika.
Een van de drie wordt verliefd op een prostituee, die hij vervolgens vrij koopt voor 2000 dollar. Dit veroorzaakt wrevel en jaloersheid bij de andere twee.

Als tijdens een herenigingsfeest met de familie in een Zuid-Amerikaans dorpje blijkt dat de vader van het meisje verwacht dat ze mee gaat naar Europa omm geld voor de famillie te verdienen, haken de andere twee af en blijft er een huilend achter. Uiteindelijk worden de vrienden weer herenigd en het hoertje blijft in Zuid-Amerika.

All is well that ends well ? Nou, niet helemaal. Want zoals het een echte Telefilm betaamt is het geheel nogal zouteloos. Echte spanning is er geen moment, evenals een gebrek aan meeslependheid.
Het helpt ook niet mee dat  het hoertje (meestal) geen Engels spreekt en alles daarom steeds vertaald moet worden van Spaans naar Engtels/Nederlands. Kost allemaal tijd.

Enfin, mij valt het altijd op als een film niet voor de bioscoop, maar de televisie geproduceerd is. De echte drive ontbreekt meestal. Misschien ligt het wel aan het budget: te laag om echt groots aan te pakken. Ook "Off track" had veel spannender kunnen uitpakken. Uiteindelijk blijf je met een hol gevoel achter.