Tuesday, February 23, 2016

Gouden jaren

Aanstaande zaterdag organiseert een goede vriendin weer onze jaarlijkse "Vertaalmiddag" (songteksten vertalen; gedichten voordragen). Altijd een gezellige bijeenkomst, inclusief heerlijke hapjes en volop drank. Petje af voor de gastvrouw.


Maar ja: nu nog het uitkiezen van de nummers. Het is de bedoeling dat de deelnemers raden, aan de hand van een vertaalde tekst (Uit het Engels, Duits of Frans of, kan ook: Nederlands-Engels) welke nummer er bedoeld wordt.


Ooit heb ik "In the ghetto" van Elvis nog eens vertaald met "In de Mare" (wijk in Alkmaar). Die werd niet geraden. Het is ook niet makkelijk om een goed nummer voor de wedstrijd te vinden: het nummer mag niet te onbekend, obscuur of te bekend zijn. maar het moet wel een uitdaging zijn.


Ter nagedachtenis aan Bowie heb ik nog enkele nummers van hem overwogen, maar dat gaat niet werken. De meeste songtitels van The Thin White Duke" komen terug in het refrein. Denk bv aan The Jean Genie, China Girl, Let's dance, Fame, Golden Years en Blue Jean. Space Oddity hoor je niet in het in het refrein, maar iedereen die "Major Tom" hoort voorgelezen weet genoeg.


Enfin, ik heb een paar leuke nummers gevonden (niet van Bowie), die aardig aan de vereisten voldoen. Welke ? Dat vertel ik je later. Maar geen "Elvis, Beatles or The Rolling Stones" ("1977"; The Clash).

No comments: