Thursday, May 21, 2015

Grootheidswaanzin

Nee, gestolen kunst is het niet deze keer, maar wel echte nazi-kunst: beelden van heroische Germanen en gigantische naakte krijgers naast gigantische paarden.


Gevonden door nazi-kunstjagers, onlangs. Jarenlang als na de oorlog vernietigd beschouwd. Hitler- kunst bij uitstek. Vergelijkbaar met Griekse goden.


En mooi of niet: het is toch historisch erfgoed. Beeldhouwers als Thorak en Breker hadden hun 15 minutes of fame in het Derde Rijk. Een van de gelokaliseerde paardbeelden stond in de tuin van Hitler's Reichkanzlei te steigeren.


Dat hele gebouw was het toppunt van pronkzucht en kostte destijds 100.000 Reichsmark. Er is werkelijk niets van overgebleven en de Russen namen al het marmer in beslag.


Geld speelde überhaupt geen rol in Hitler-Duitsland. Waar kwam in godsnaam toch al die financiering vandaan, vraag ik me wel eens af. Veel oorlogsbuit was er nog niet in 1939, maar er werden volop wapens geproduceerd.


Nee, Hitler dacht niet Pfennige. Ook zijn generaals werden later rijkelijk beloond met flinke bedragen en landhuizen om ze te belonen.  



No comments: