Thursday, April 9, 2015

Stolpersteine

Binnenkort worden ze ook in Alkmaar in huizen van (Joodse) slachtoffers in WO 2 in Nederland gemetseld: "struikelstenen", oftewel "Stolpersteine".  Gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.


Het zijn gedenkstenen van 10 cm bij 10 cm met daarop de naam van de naam van diegene die weg gevoerd is  en de datum waarop. De opa van mijn vriendin werd in 1944 in Venlo wegens verzetsactiviteiten afgevoerd naar Mauthausen en kwam nooit meer terug. Hij liet kinderen en vrouw achter.


Onlangs was zijn nu 83 jarige zoon (Pol, de vader van mijn vriendin)  getuige bij het leggen van de Stolperstein ter nagedachtenis aan zijn vader. Een ontroerende gebeurtenis was het. Fijn dat Pol het nog kon meemaken.


Niet dat iedereen even enthousiast is over het leggen van de stenen. In Munchen is er bijvoorbeeld veel weerstand, omdat het herinnert van het Hitler-regime.
In elk geval vind ik het leggen van een Stolperstein een mooi gebaar voor de inmiddels naamloze doden en ook voor naamloze huizen waar zijn woonden.

No comments: