Monday, November 25, 2013

I wanna die like JFK on a sunny day

""JFK. The lost tapes." Nauwelijks, want bekende opnamen van de moord op JFK (Ja, ook ik kan er niet omheen). Afgelopen vrijdag op NL 2.

Maar toch indrukwekkend, want zonder later commentaar waren de beelden van de moord op Kennedy aan elkaar geplakt en vormden aldus een indrukwekkend document.

De aankomst met de Airforce One, de blije mensen langs de kant, het gelukkige echtpaar John en Jacky (al lachend) in de open auto.
De dodelijk gewonde president, het bloed op het roze jurkje van de First Lady, de aanvankelijke blije mensen langs de weg, de paniek. Het waren net live opnamen.

TV-commentatoren met de sigaret in de mond, de arrestatie van vermeende moordenaar Oswald. Opvallend dat ie in een bioscoop opgepakt werd, ver van het warenhuis. Voor de camera's bleef ie ontkennen iets van de moord op JFK af te weten. En ik geloofde hem,

Ja, de bekende complottheorien. Daar kunnen we het uren over hebben en er zal zeker een kern van waarheid inzitten. Wat moest die Nixon eigenlijk een dag eerder daar in Dallas ? En waarom schoot Jack Ruby Oswald dood ? En hoe was het mogelijk dat ie sowieso in het politiebureau kon rondlopen met een wapen ?Niemand die geloofde dat zijn aanslag uit vaderlandsliefde gepleegd werd.

Het meest trieste beeld: dezelfde  Boeing 707 die met het lichaam van Kennedy terug vloog naar Washington. Ik werd er behoorlijk triest van, 50 jaar na dato. :-( 


No comments: