Wednesday, December 23, 2009

Dit had ik nooit kunnen bedenken

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) kwam in een rapport tot de schokkende conclusie dat een economische recessie ongelukkig maakt. Minder huwelijken, minder geboorten, meer echtscheidingen, meer zelfmoord zijn o.a. het gevolg.

"Als de werkloosheid toeneemt worden mensen minder gelukkg en minder tevreden", aldus het CPB.
Nee, dit had ik zelf nooit kunnen bedenken. Laat ik nu altijd gedacht hebben dat de mensen blij worden van massale werkloosheid (en dus ook minder geld)!

Het Centraal Plan Bureau zat er aan de andere kant flink naast met haar sombere economische prognoses voor het jaar 2009. De werkloosheid is minder toegenomen dan "berekend" en het groeiend economisch herstel is eveneens niet voorzien.

Deskundigen zeggen ook dat de voorspellingen van CPB nooit uitkomen, en dat zegt het CPB zelf ook. De economische modellen zijn niet berekend op op crises of snelle groei. Dit nog afgezien van onverwachte economische rampspoed, zoals onlangs in Abu Dhabi.

Mijn advies: doe niet van die stellige uitspraken over massale werkloosheid en economische krimp. Dit werkt namelijk niet opbeurend en heeft grote gevolgen voor o.a. de geboortecijfers in Nederland en het aantal mensen dat voor de trein springt, wat tot nog meer verstoppingen op het spoor leidt.

Prettige Kerst en een gelukkig 2010 en tot volgend jaar !

1 comment:

Marina Noordegraaf .... said...

Je hebt een goed punt dat de conclusies die uit dit soort rapporten getrokken worden invloed hebben op de bevindingen zelf.

Kleine lettertjes zouden niet misstaan: Conclusies getrokken in het heden zijn geen garanties voor conclusies in de toekomst :-)