Thursday, November 5, 2015

Reichskriminaldirektor

Een van de onbekendere topnazi's in het Derde Rijk was Arthur Nebe, Reichskriminaldirektor.
Uiteindelijk de enige Gruppenfuhrer die ter dood veroordeeld werd na de processen rond de aanslag op Hitler op 20 juli 1944.


Verdacht was hij geeneens, maar doordat hij gevlucht was viel de aandacht op hem. Zijn maitresse heeft hem uiteindelijk verraden en verteld waar hij zich verschool.  


Hij speelde een dubbelzinige rol: aan de ene kant de fanatieke SS-ers die ook de executies leidde van Einsatzgruppe B in Rusland, aan de andere kant contactpersoon met het verzet. Dat zelfde anti-Hitlerverzet haalde hem ook over om te blijven zitten op zijn hoge post om vertrouwelijke informatie te kunnen doorgeven.


Uiteindelijk is het nooit duidelijk geworden of hij nu echt anti Hitler was, of alleen een fanatieke nazi die zich wilde indekken voor het geval Duitsland de oorlog zou verliezen.
Aan de ene kant toestemming geven voor medische experimenten op gevangenen, aan de ander kant vanalles doorbrieven aan verzetskringen. Kortom: Arthur Nebe ten voeten uit.


Ook Gruppenfuhrer Fegelein, Eva Brauns zwager  (toch goede contacten zou je zeggen) heeft overigens de oorlog niet overleefd (gevlucht uit de Fuhrerbunker; geexecuteerd wegens lafheid).
En zo waren er nog wel een paar overigens;  hoge functionarissen bij de SS ontvingen ook geen  garanties....    

2 comments:

HSD said...

Ik las dat Nebe bij een meedogenloze executie Himmler had geshockeerd.
Opvallend is ook zijn uitgebreide militaire carriere

joop said...

Het was niet zozeer Nebe die de Reichfuhrer SS schockeerde, maar meer de bloedige executies zelf