Tuesday, January 14, 2014

Basis

Het nationale spaarfonds waar de Noren hun olie -en  gasinkomsten naar toe sluizen bevat op dit moment 605 miljard Euro, waarmee elke Noor voor het eerst (op papier) miljonair is in de eigen munteenheid (600.000 Euro per persoon). Het fonds werd in 1969 opgezet als nationale buffer voor magere tijden (Bron: Volkskrant).


Na lezing vraag ik mij af: waarom hebben wij in Nederland niet zo'n fonds opgericht ? Met al onze inkomsten uit aardgas was elke inwoner dan ook miljonair geweest, lijkt mij. Waar is überhaupt al dat geld gebleven ? Verkwanseld voor een groot deel waarschijnlijk. Maar ook goed gebruikt ongetwijfeld, voor velerlei doeleinden.


Enfin: dat brengt me op het volgende: hadden wij Nederland zo'n gigantisch fonds dan zouden we  elke Nederlander een basisinkomen kunnen geven. Niet dat het nu niet zou kunnen trouwens.
Ik heb net nog een petitie online voor het basisinkomen voor iedereen, gericht aan het Europarlement, getekend. Maar of dat enig effect zal hebben ?


Er bestaat veel weerstand tegen het basisinkomen, maar denk aan de voordelen. Niemand hoeft meer te solliciteren, de Sociale Diensten en het UWV kunnen afgeschaft worden (enorme bezuiniging). Iedereen kan en mag blijven werken (of niet). Wie meer wil dan het basisinkomen van, zeg 1000 Euro, gaat bijwerken. Werknemers hoeven dan ook niet meer per se full time te werken, want dat bedrag krijgt sowieso iedereen. En daardoor zullen er ook meer parttime banen ontstaan, wat goed voor de werkgelegenheid is.


Met het basisinkomen voor iedereen hoeven we ook niet meer de mythe van volledige werkgelegenheid voor iedereen in stand te houden, dat is nog het grootste voordeel.
50 plussers, Wajongers, ongeschoolden die moeilijk/nooit meer aan de slag komen hoeven dan ook niet meer te solliciteren. 

3 comments:

HSD said...

De verkwanseling van de olie en gasinkomsten in Nederland noemen ze in Noorwegen 'the dutch disease'

Anonymous said...

We gaan leuke dingen doen', zei het kabinet Den Uyl. Dat hebben ze gedaan. Er is lekker van geleefd.
Bedenk wel dat er een stuk minder Noren zijn dan Nederlanders. Voor dezelfde welvaart hier als in Noorwegen is € 280.000.000 niet voldoende. Beter is af te stappen van dromen over een heilstaat en je inkomen zelf bij elkaar te werken. Meer kans dat je het dan goed hebt dan wachten op de politiek.

Anonymous said...

Het is trouwens € 280.000.000.000 wat er aan het gas verdiend is.